Trump ukazuje potvrzení od kamaráda doktora, říká odborník. Co má volič právo vědět o zdraví politiků?

Zápal plic Hillary Clintonové, kvůli kterému předčasně opustila pietní shromáždění k uctění památky obětí z 11. září, v USA znovu rozvířil diskusi o zdravotním stavu uchazečů o prezidentský post. Zdravotní stav Clintonové už dříve zpochybnil její volební soupeř Donald Trump. O své kondici je toho ochotný prozradit ale málo. Stačí to?

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donald Trump a Hillary Clintonová

Donald Trump a Hillary Clintonová | Foto: flickr.com, CC BY-SA 2.0, Rich Girard

Proč je otázka zdraví pro voliče tak důležitá, vysvětluje amerikanista Kryštof Kozák, vedoucí katedry severoamerických studií na Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Proč je zdravotní stav prezidentských kandidátů tolik diskutovaný? Je to něco, co může v USA vyhrát, nebo prohrát volby?

Vyhrát nebo prohrát, to jsou silná slova. V Americe existuje slavný koncept takzvaného "heartbeat away from the presidency" (redakcí volně přeloženo 'Úder srdce od prezidenství'). Američané jsou si dobře vědomi toho, že prezident může ve funkci zemřít, to se stalo už mnohokrát. A situace se pak dramaticky změní. Proto je třeba důležité, kdo je nominovaný za viceprezidenta. Funkce amerického prezidenta má tak velkou symbolickou a politickou důležitost, že zdravotní indispozice a s ní spojovaný pocit slabosti může kandidáty vážně poškodit.

Ohlas vzbudil předčasný odchod Hillary Clintonové z pietního aktu k 11. září. Neuškodilo by jí více, kdyby poslechla rady lékařů a odpočívala doma?

To jsou spekulace. Obě možnosti jsou samozřejmě vnímány negativně. V Americe je daleko normálnější, že lidé chodí nemocní i do práce. Lidé jsou tam více sociálně navyklí překonávat zdravotní obtíže ve jménu kariéry a splnění úkolů. O Clintonové se rozhodně nedá říct, že je líná, spíše naopak. Člověk může své síly podcenit velmi snadno. Ten kolaps je třeba vidět v kontextu náročnosti kampaně, kandidáti mají nabitý program každý den, musí být permanentně ve střehu. Jediné chybné sousloví rozpoutá potenciálně negativní mediální bouři.

Albrightová: Clintonová je připravena vést zemi jako nikdo jiný, zápal plic jí v kampani neuškodí

Číst článek

O zdravotním stavu Donalda Trumpa se mnoho neví. Lékařskou zprávu dosud nezveřejnil. Proč se jeho zdravotní stav více neřeší, když je to pro voliče tak důležité?

Není pravda, že se o zdravotním stavu Trumpa moc neví. Na veřejnosti ukazuje jednostránkový dopis od svého kamaráda doktora, že je ten nejzdravější kandidát, a nehodlá to dál řešit. Některým lidem to v podstatě stačí.

A mělo by jim to stačit?

To je otázka, jak hluboko do zdravotních záznamů se má veřejnost právo přehrabovat. Přece jen je to úřední dokument. Pokud u kandidáta vzniká podezření, že by nebyl svou funkci schopen vykonávat, tak jsou ty požadavky legitimní. Četl jsem ale zajímavý názor, že kandidáti by mohli dávat k dispozici posudek psychologa nebo psychiatra, že jsou duševně zdraví. A to by veřejnost měla vědět, ale není to moc realistické. I když v případě Trumpa a jeho některých sklonů se vážně uvažuje o tom, že některé jeho projevy hraničí s klinickou diagnózou lehké nebo i střední poruchy osobnosti.

'Dvacet sekund vašeho videa změní historii Ameriky,' píšou Čechovi, který natočil kolaps Clintonové

Číst článek

O Clintonové už se objevily různé konspirační teorie, že skrývá Parkinsonovu chorobu. Dá se vůbec něco takového u člověka v její pozici utajit?

Informace o jejím zdravotním stavu jsou ze strany její kampaně kontrolované. Kompletní zdravotní dokumentace k dispozici není. Utajit se dá leccos. Žijeme v době konspiračních teorií, jsou vytvářené i na zakázku s cílem poškodit. Může být dobře, že to někoho napadne jako důležitá souvislost, ale důležité je kritické myšlení a práce s dostupnými zdroji.

V ČR se zdravotní stav prezidenta příliš neřeší. Jaká by byla reakce Američanů, pokud by se jejich prezident na slavnostní akci ukázal s virózou?

To, že má někdo virózu, je lehce indisponován, a přesto se akce zúčastní, se dá brát tak, že nechce přijít o důležitou událost typu uctění památky obětí z 11. září. Pokud bychom pracovali s alkoholismem a bylo by prokázané, že prezident byl podnapilý, byl by z toho obrovský skandál a v podstatě i konečná. Američané mají puritánštější vztah k alkoholu než Češi.

Petra Holinková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme