Trump zneužil peníze vlastní nadace pro svůj byznys, píše Washington Post. Koupil i portrét sebe sama

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump čerpal více než čtvrt milionu dolarů ze svého dobročinného fondu k urovnání finančních sporů jeho vlastních firem. S odkazem na nedávno zveřejněné dokumenty to v úterý napsal americký server The Washington Post.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Republikánský kandidát Donald Trump

Republikánský kandidát Donald Trump | Zdroj: Reuters

Podle serveru Trump zneužíval peníze ze svého dobročinného fondu Donald J. Trump Foundation, který je financován téměř výhradně z daru jiných lidí, nikoli kandidátem samotným.

Například v roce 2007 měl Trumpův hotel Mar-a-Largo v Palm Beach na Floridě zaplatit městu pokutu 120 tisíc dolarů kvůli nepovolené výšce vlajkového stožáru.

Magnát se nakonec s městem dohodl o zrušení pokuty, místo toho slíbil darovat 100 tisíc dolarů válečným veteránům. Jak ale server dokládá, peníze Trump poukázal právě ze svého dobročinného fondu.

Donald Trump a Hillary Clintonová mají vyrovnané šance na vítězství

Číst článek

Dalších 158 tisíc dolarů ze svého fondu Trump podle soudních dokumentů zaplatil k urovnání sporu svého newyorského golfového hřiště.

V roce 2013 podle serveru Trump z fondu zaplatil pět tisíc dolarů za reklamu vychvalující jeho síť hotelů. O rok později koupil za deset tisíc dolarů portrét sebe sama, aby tím přispěl na charitativní sbírku. Peníze však šly opět z kapes dárců jeho fondu.

V případě, že americký daňový úřad dojde k závěru, že Trump porušil pravidla kvůli vlastnímu prospěchu, může kandidátovi uložit, aby uhradil všechny takto utracené peníze, píše server.

Trump také čelí kontrole newyorské generální prokuratury, která zkoumá, zda jeho fond neporušil zákony o charitě.

Trump mlčí

Washington Post poslal Trumpovu předvolebnímu štábu seznam několika otázek, odpověď ale nedostal.

Charitativní fond magnát založil už v roce 1987 a léta byl jediným dárcem. V roce 2006 téměř všechny nastřádané prostředky rozdal.

Poté změnil svou nadaci na něco ve světě filantropie téměř nevídaného, píše server. Založil fond nesoucí jeho jméno, téměř nic do něj ale sám nepřispíval. V letech 2007 a 2008 to byly jen zanedbatelné částky, od roku 2009 už do svého fondu podle daňových záznamů nepřispěl nic.

ph Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme