Trump proti Clintonové. První duel prezidentských kandidátů bude sledovat až sto milionů Američanů

V New Yorku vrcholí přípravy na první debatu prezidentských kandidátů. Demokratka Hillary Clintonová a republikán Donald Trump startují z téměř vyrovnaných pozic. Jejich večerní duel se chystají sledovat miliony Američanů - podle předběžných odhadů si televizi pustí 95 milionů lidí, tedy tři čtvrtiny registrovaných voličů. Jiné odhady hovoří dokonce o 111 milionech. Oba kandidáti před sebou mají těžký úkol - nepoškodit své šance stát se dalších prezidentem Spojených států.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Současné průzkumy veřejného mínění dávají skoro stejné šance Donaldu Trumpovi i Hillary Clintonové

Současné průzkumy veřejného mínění dávají skoro stejné šance Donaldu Trumpovi i Hillary Clintonové | Foto: Mary Altaffer | Zdroj: ČTK

„Dokáže se Donald Trump chovat 90 minut státnicky, nebo jej Hillary Clintonová donutí vypadnout z role a přestat se ovládat? A pokud ano, vytáhne na ni skandál jejího muže s Monikou Lewinskou? Takové otázky si klade americká veřejnost před první ze tří debat kandidátů na úřad prezidenta, která je plánována na pondělí,“ píše britský nedělník Sunday Times.

Devadesátiminutová debata se odehraje na Hofstrově univerzitě na Long Islandu a bude se věnovat třem hlavním tématům: Směřování Ameriky, Zápas o prosperitu a Za bezpečnost Ameriky. Ty vybral sám moderátor večerního duelu.

Večerní duel bude rozdělen do šesti bloků po zhruba 15 minutách. Vždy dva bloky budou věnovány jednomu z hlavních témat. Každý blok zahájí moderátor otázkou a Clintonová i Trump budou mít dvě minuty na odpověď. Pak bude následovat diskuse.

Clintonová bude v debatě podle Sunday Times „tou zkušenější“ – dvě prezidentské kampaně absolvovala po boku manžela, dvě zvládla sama a ještě byla ministryní zahraničí Spojených států a senátorkou.

„Přesto mívá tendenci během veřejného projevu ‚vytuhnout‘. Působí pak odtažitě, kazatelsky a nezajímavě,“ poznamenává týdeník.

Trump na rozdíl od ní - a podobně jako například Ronald Reagan - vstoupil do politiky pozdě. Na druhé straně má za sebou čtyři dekády vystupování v televizi a rozhodně netrpí před kamerami ostychem.

Nikdy však nezastával volenou politickou funkci a nikdy se neúčastnil zásadní a profilové politické debaty s protikandidátem. Clintonová jich má naopak za sebou 13.

Žena versus muž

Historicky půjde také o první prezidentskou debatu, kdy proti sobě stanou muž a žena. Trumpa to možná donutí změnit strategii, protože je v nevýhodě, respektive „slabá žena“ je ve výhodě.

Když v roce 2000 Clintonová kandidovala na newyorskou senátorku, její rival Rick Lazio se nechal unést, přistoupil k ní a začal jí popichovat ukazováčkem. Tisk to označil za sexistický atak – a Hillary vyhrála o 12 procent.

Jedním z nejhorších momentů Trumpova veřejného vystupování byl zkrat, když své republikánské konkurentce Carly Fiorinové vmetl, že jí její tvář činí „nevolitelnou“. Vedle těchto sklonů k hrubiánství jeho poradci dobře vědí, že Trump čas od času špatně skrývá, že jej debata či její téma nudí, což potom celkový dojem zásadně zhorší.

Prezidentská debata pomohla třeba Nixonovi. Proti sobě teď stanou Trump a Clintonová

Číst článek

Hlavním dilematem Clintonové je pak otázka, zda zaútočit na Trumpův výbušný temperament a pak jej nechat mluvit, anebo zda jeho osobnostní problémy raději neignorovat a nepředestřít místo toho vlastní vizi Spojených států.

New York Times zároveň píšou, že Hillary Clintonová bude muset ovládat své opovržení Trumpem. V debatě bude muset voliče přesvědčovat argumenty, ne je plísnit za to, že uvažují o volbě Trumpa.

Ovlivní televizní debata volby?

V minulosti prezidentské debaty jen zřídkakdy zásadně ovlivnily boj o Bílý dům, letos je však příliš mnoho nerozhodnutých voličů. Dojem z televize může sehrát významnou roli. Clintonová to bude mít v tomto ohledu těžší, protože voliči od ní čekají víc.

Podle CNN si 53 procent respondentů myslí, že je favoritkou a má tedy povinnost vyhrát, zatímco od Trumpa čeká úspěch jen 43 procent dotázaných.

Současně ale 63 procent lidí nepovažuje Clintonovou za upřímnou političku, a Trumpovi nevěří 60 procent oslovených. Půjde tedy o debatu zdaleka nejméně populárních prezidentských kandidátů v historii.

Z dějin je podle Sunday Times také zřejmé, že kandidáti si televizní debatou mohou své šance spíše poškodit než vylepšit. Často stačí malé gesto, aby jinak dobrý dojem skončil katastrofou.

Nixon během debaty s Kennedym v roce 1960 doplatil na to, že se silně potil, George Bush starší vše pokazil tím, když během úmorné tříhodinové diskuse mrkl na hodinky, jestli už náhodou nebude konec.

Debatu mezi Clintonovou a Trumpem budou přenášet všechny hlavní americké televizní stanice. Začne ve tři hodiny ráno.

Část textu vznikla pro pořad Svět ve 20 minutách Českého rozhlasu Plus.

Lenka Kabrhelová, David Jakš, ČRo Plus Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme