Ekonomika, rasové problémy, válka v Iráku a ostré střety. Clintonová s Trumpem se utkali v debatě

Kandidáti na amerického prezidenta demokratka Hillary Clintonová a republikán Donald Trump se v úterý utkali v první televizní debatě. Odpovídali na otázky týkající se dosažení prosperity, národní bezpečností a dalšího směřování Spojených států. Prezidentští kandidáti se během duelu mnohokrát střetli.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Clintonová při debatě s Trumpem

Clintonová při debatě s Trumpem | Zdroj: Reuters

Prvním tématem diskuze bylo ekonomické směřování země. „Dnes jsou druhé narozeniny mé vnučky, nejen proto o budoucnosti Ameriky uvažuji víc než dost. Nejdřív chceme vybudovat ekonomiku, která bude fungovat pro všechny a ne jenom pro těch několik, kteří jsou navrchu. Potřebujeme nová pracovní místa a rostoucí příjmy,“ začala debatu Clintonová.

Ministryně chce investovat do budoucnosti Američanů, zajistit lepší infrastrukturu a technologie. Dále má v plánu zvýšit minimální mzdu, zaručit rovnou mzdu pro ženy, používat obnovitelné zdroje energie a podpořit malé podniky, protože právě ty jsou podle jejích slov tvůrci nových pracovních míst.

„Chtěla bych také podpořit ty, kteří mají problém vyvážit svůj pracovní a soukromý život,“ pokračovala. „Pojďme mít placené rodinné dovolené. Pojďme zajistit vysoké školství bez dluhu,“ povzbuzovala Američany.

'Amerika je banka a prasátko'

Donald Trump vidí problém především v odlivu pracovních míst do Mexika a do dalších zemí.

„Podívejte se, co s naší zemí dělá Čína podhodnocováním své měny, používají naši zemi jako banku, jako své prasátko, ve kterém šetří na to, aby mohli obnovit Čínu,“ narážel Trump na devalvaci čínské měny.

„Musíme zastavit to, že naše pracovní místa jsou nám kradena. Musíme zastavit odliv našich firem a společností ze Spojených států,“ myslí si Trump.

Snížení a zvýšení daní

Podnikatel má v úmyslu snížit daně z 35 % na 15 %. Podle jeho slov je také potřeba vyjednávat nové obchodní dohody. Ministryně chce oproti Trumpovi zvýšit daně pro nejbohatší vrstvy.

„Vzpomeňme si na situaci před osmi lety, na nejhorší finanční krizi od třicátých let. Donald se na tuto krizi těšil. V roce 2006 doufal, že systém zkolabuje a bude si moct koupit nemovitosti a vydělat na nich. A to se stalo," narážela Clintonová na podnikání svého soka.

Trump zneužil peníze vlastní nadace pro svůj byznys, píše Washington Post. Koupil i portrét sebe sama

Číst článek

Prezidentská kandidátka by se také chtěla zaměřit na větší využívání znovuobnovitelných energii, vidí v nich zdroj pracovních míst i novou ekonomickou aktivitu.

Kandidáti a otázka rasismu

Prezidentští kandidáti se nevyhnuli ani otázkám týkajících se rasismu. „Rasová otázka zůstává velkým problémem této země. Je nutné obnovit důvěru mezi našimi lidmi a policií. Všichni by měli být respektováni ze strany zákona a práva a všichni by měli respektovat zákon a právo, teď tomu tak bohužel v některých amerických čtvrtích není,“ myslí si Clintonová.

„Paní ministryně se vyhýbá jistým slovům, myslím tím slova právo a pořádek. Na ulicích řádí gangy, v mnoha případech se jedná o nelegální imigranty. Naše policie se bojí něco dělat. Musíme chránit naše města, protože afroamerické komunity jsou decimované zločinem,“ vyjádřil se k tématu Trump.

První debata prezidentských kandidátů Clintonové a Trumpa | Foto: Reuters

Podnikatel kladl důraz také na to, aby Afroameričané a Hispánci neměli přístup ke zbraním, dále kritizoval prezidenta Baracka Obamu. Tvrdil, že nebyl schopen zabránit tisícovkám zastřelených v jeho rodném Chicagu.

Donald Trump během debaty několikrát uvedl jako vhodný příklad pro snížení násilí ve městech náhodné kontroly lidí, které běžně fungují v ulicích New Yorku. Jedná se o náhodné prohledávání lidí, zda u sebe nemají zbraň. Podle jeho slov metoda “zastav a prohledej“ snížila počet vražd v New Yorku o čtvrtinu.

Kde se narodil Obama?

Moderátor debaty Lester Holt připomněl, že podnikatel několik let o Baracku Obamovi mylně tvrdil, že se nenarodil ve Spojených státech.

„Přiměl jsem Baracka Obamu, aby ukázal svůj rodný list a dokázal svou legitimitu, ministryně Clintonová se snažila o to samé, ale nepodařilo se jí to,“ vysvětlil kandidát moderátorovi, proč změnil názor a již nepochybuje o Obamově původu. Dále Trump nařkl svou sokyni, že ona sama vedla kampaň proti současnému prezidentovi Spojených států.

„Donald Trump svou politickou aktivitu začal právě na základě klamavého tvrzení o neamerickém původu našeho prezidenta. Přitom pro to neměl žádný důkaz,“ oponovala Clintonová.

Připomněla také rok 1973, kdy byl Donald Trump zažalován za rasovou diskriminaci, protože odmítl pronajímat byty v jednom ze svých domů Afroameričanům.

Bezpečnost Ameriky

Lester Holt pak prezidentským kandidátům předložil další téma. Ze současných hrozeb pro zemi připomněl časté kybernetické útoky, na návrhy řešení problému se obou kandidátů zeptal. „Čelíme útokům nezávislých hackerů i podobným atakům, které jsou řízené státně. Mohu jmenovat například poslední případ, který mělo na svědomí Rusko,“ řekla prezidentská kandidátka.

Dodala, že hackerské útoky jsou dlouhodobým záměrem, který sleduje ruský prezident Vladimir Putin, s nímž Trump dobře vychází. „Nehodláme nečinně sedět, musíme zcela jasně říct, že se proti takovému jednání budeme bránit,“ řekla Clintonová.

Donald Trump si neodpustil kousavé poznámky na adresu své rivalky | Foto: Reuters

Trump se opět opřel do současného prezidenta. „Pod vládou prezidenta Obamy jsme přišli o kontrolu nad internetovým prostorem. Islámský stát nás tak dnes poráží v naší zemi a v naší vlastní hře,“ řekl k tématu.

Boj proti Islámskému státu

A stranou nezůstala ani otázka boje proti Islámskému státu. „Navrhla jsem plán, jak porazit Islámský stát. Jeho součástí je spolupráce s našimi technickými společnostmi. Musíme také zintenzivnit vzdušné útoky proti této organizaci a podporovat kurdské a arabské společníky, kteří proti IS bojují.,“ uvedla Clintonová.

Podle Donalda Trumpa Clintonová společně s prezidentem Obamou nepřímo způsobili vznik současné největší teroristické organizace, a to špatným postupem ve válce v Iráku.

Do prezidentských voleb, které se uskuteční 8. listopadu, jsou naplánované ještě dva televizní střety obou kandidátů. Clintonová a Trump se potkají 9. října na půdě Washingtonské univerzity ve městě St. Louis. Poslední debata se bude konat 19. října, tedy 20 dní před samotnými volbami. Příští úterý se ke své jediné debatě sejdou také kandidáti na viceprezidenta demokrat Tim Kaine a republikán Mike Pence.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme