Vlak v New Jersey naboural do nástupiště. Nejméně jeden mrtvý a 108 zraněných

Příměstský vlak v americkém státě New Jersey nezastavil a prorazil bariéru na konci kolejiště. Nehoda se stala v ranní špičce a navíc v jedné z nejrušnějších stanic, ve městě Hoboken. Nejméně jeden člověk zahynul a přibližně 108 lidí bylo zraněno. Někteří z nich jsou podle zpravodajské agentury Reuters v kritickém stavu. Ve vlaku cestovalo zhruba 250 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nehoda vlaku v Hobokenu v New Jersey

Nehoda vlaku v Hobokenu v New Jersey | Zdroj: Reuters

Fotografie a videa z místa neštěstí ukazují značně poškozený vlak a poničenou budovu nádraží. Strop se částečně propadl. Provoz na stanici v Hobokenu zůstává nadále přerušen, nicméně během následujících hodin by se měl částečně obnovit.

Při nehodě zahynul nejméně jeden člověk, který stál na nástupišti a zasáhly ho letící trosky, potvrdil guvernér New Jersey Chris Christie. Americká média původně mluvila o třech mrtvých. Guvérnér později upřesnil také počet zraněných, kterých bylo 108 a 74 z nich zůstává v péči lékařů. Mezi nimi je i strojvedoucí vlaku, který byl vážně zraněn. Podle guvernéra je ale při vědomí a spolupracuje s policií.

„Lidé seděli kolem a z hlavy jim tekla krev. Na místě bylo mnoho zraněných,“ popsal BBC svědek nehody Ben Fairclough.

Vlak jel podle svědků před nárazem do nástupiště příliš rychle, nezpomalil a náraz ho vymrštil do vzduchu. Příčina nehody zatím není známa, vyšetřovatelé ji nadále zjišťují. Americká média spekulují o závadě na brzdách. Otevřené zůstávají i další verze jako lidská chyba nebo technická závada.

Mluvčí hromadné dopravy v New Jersey Jennifer Nelsonová ale zatím o příčinách nehody nechtěla spekulovat. „Příčinu nehody stále zjišťujeme,“ uvedla Nelsonová. Nehoda se stala před 9. hodinou místního času, tedy asi kolem 15. hodiny našeho času.

Lenka Kabrhelová, ČRo, Anna Jadrná, Martin Balucha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme