Počet vražd v USA roste. Na vině jsou sofistikovanější zbraně, tvrdí kriminalista

Americké sociology zaskočil nečekaný nárůst vražd. Je jich nejvíce za posledních 50 let a hrozí, že sestupný trend z několika posledních dekád skončí. Spojené státy by tak opět mohla čekat éra násilností a nepokojů, píše deník The Times.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zbraně, obchod se zbraněmi, pistole

zbraně, obchod se zbraněmi, pistole | Zdroj: Reuters

Podle listu celková statistika zločinnosti dál vykazuje sestupnou tendenci. Mezi lety 2014 a 2015 klesla kriminalita o 2,6 procenta, a to především díky bezmála osmiprocentnímu úbytku „vloupaček“ do domů a bytů. Kriminologové navíc naznačují, že početní nárůst vražd nesignalizuje celonárodní vlnu zločinnosti. Rok 2015 podle nich byl tak jako tak nejbezpečnějším americkým rokem za posledních dvacet let.

Čísla přesto způsobila pozdvižení zejména na ministerstvu spravedlnosti, ale i mezi politology. Ti se bojí, že by mohla nahrát prezidentskému kandidátu Donaldu Trumpovi, který kampaň postavil na řečech o nové vlně bezzákonnosti, jíž čelí on sám coby zastánce zákona a pořádku.

„Plných dvacet procent eskalace vražd mají na svědomí pouhá čtyři města,“ řekl Timesům bývalý policejní šéf Nashvillu a New Orleansu Ronal Serpas, který je dnes profesorem kriminologie na Loyolově univerzitě. „Viníky jsou Chicago, Baltimore, Washington DC a Milwaukee, v nichž nežije ani jedno procento celkové populace,“ říká expert.

Na vině jsou podle něj především sofistikované zbraně. „Před třiceti lety se střílelo klasickým šestiranným revolverem, dnes jsou to pistole se zásobníky až na pětačtyřicet nábojů,“ říká Serpas. Policejní studie dokládají, že na střelné rány se dnes umírá daleko více než před deseti lety, a to i přes zjevný pokrok medicíny. „Zbraně jsou prostě ničivější,“ přiznává doktor Serpas. A vzhledem k letošním násilnostem a nepokojům mezi černošskou populací v Chicagu by mohl mít rok 2016 ještě horší statistiku, končí Timesy.

ČRo Plus Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme