‚Řekl jsem hloupost.' Donald Trump se omluvil za sexistické výroky na nahrávce

Donald Trump se omluvil za sexistické výroky o ženách, které pronáší na jedenáct let starém videu. Záznam na svých stránkách zveřejnil americký list The Washington Post a na republikánského prezidentského kandidáta se následně snesla vlna kritiky. Trump v nahrávce například vulgárně líčí, jak se snažil přimět k sexu nejmenovanou vdanou ženu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donald Trump se za výroky omluvil na videu zveřejněném na internetu

Donald Trump se za výroky omluvil na videu zveřejněném na internetu | Zdroj: Reuters

Svou omluvu Donald Trump zveřejnil ve videu na internetu.

„Nikdy jsem neřekl, že jsem perfektní člověk, ani jsem nepředstíral, že jsem někdo jiný. Řekl jsem, že jsem udělal věci, kterých lituji, a výroky na této více než 10 let staré nahrávce patří mezi ně. Ti, kdo mě znají, ví, že tato slova neodráží to, jaký jsem. Řekl jsem to, mýlil jsem se a omlouvám se,“ pronesl.

Trump má další problém. Obscénní výroky o ženách potvrdil Washington Post

Číst článek

Zveřejnění nahrávky označil Trump za odvádění pozornosti od důležitých věcí a v řeči také zkritizoval svou demokratickou soupeřku Hillary Clintonovou a jejího manžela, bývalého prezidenta Spojených států.

„Řekl jsem hloupost. Existuje ale velký rozdíl mezi tím, co jiní lidé říkají a co dělají. Bill Clinton zneužíval ženy a Hillary je šikanovala. Útočila na ně, ztrapnila je a zastrašovala. Vrátíme se k tomu v následujících dnech,“ pronesl.

Další předvolební televizní debata čeká Hillary Clintonovou a Donalda Trumpa v noci na pondělí.

Listu The Washinton Post se podařilo najít video z roku 2005. Vzniklo, když se měl Trump setkat s herečkou Arianne Zucker v rámci pořadu Access Hollywood, a to v autobuse, který ho vezl na místo. Budoucí republikánský kandidát na prezidenta se při rozhovoru s moderátorem rozvášnil a začal mluvit i o ženách.

Řekl mimo jiné to, že hezké ženy automaticky líbá, ať už chtějí nebo ne, a že si pak nechají líbit úplně všechno, včetně osahávání na intimních partiích. Popisoval také situaci, kdy se snažil přimět k sexu vdanou ženu. Dodal, že si může dělat, co chce, když je hvězda.

Proti Trumpovým výrokům se ohradili i jeho straničtí kolegové. Slova odsoudil například republikánský šéf americké Sněmovny reprezentantů Paul Ryan, který dokonce zrušil Trumpovu účast na stranické akci, která se tento víkend koná ve Wisconsinu.

Republikánský senátor Mitch McConnell pak řekl, že by se Trump měl omluvit všem ženám a dívkám. Bezmoc z neřiditelného kandidáta byla cítit i z tweetů lidí z volebního štábu kandidáta.

Matěj Štýs, Iva Kestřánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme