Kolumbijská vláda zahájí mírové rozhovory s další povstaleckou skupinou ELN

Jedna z posledních kolumbijských povstaleckých skupin, ELN, zahájí mírové rozhovory s vládou. Zástupci obou stran oznámili, že jednání začne 27. října v ekvádorské metropoli Quitu. Vedení Armády lidového osvobození se zavázalo do té doby propustit dvě unesené osoby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos a šéf povstalecké skupiny FARC Timochenko po podpisu mírové dohody

Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos a šéf povstalecké skupiny FARC Timochenko po podpisu mírové dohody | Zdroj: Reuters

Jak oznámily společně obě strany po předběžném jednání ve Venezuele, rozhovory o ukončení konfliktu mají brát ohled na názor společnosti. Jednání mezi vládou a povstaleckou skupinou Armáda lidového osvobození známou pod zkratkou ELN začnou i přes nedávné referendum.

V něm voliči zamítli mírovou dohodu s největší kolumbijskou gerilou FARC. Právě za tento mírový proces přitom dostal kolumbijský prezident Juan Manuel Santos Nobelovu cenu míru. Santos po oznámení jednání s ELN prohlásil, že Kolumbijci se míru nevzdají.
Kolik unesených osob gerila ELN drží, není jasné. Kromě dvou ozbrojených povstaleckých skupin v zemi působí ještě zločinecké gangy zvané Bacrim a pozůstatky paramilitantních skupin.

ČRo, David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme