Letní olympiádu v roce 2016 uspořádá Rio de Janeiro

Brazílie slaví: Rio de Janeiro uspořádá Letní olympijské hry v roce 2016. Ze čtyř kandidátských měst je vybral Mezinárodní olympijský výbor na zasedání v Kodani.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brazilští fanoušci čekají na verdikt MOV

Brazilští fanoušci čekají na verdikt MOV | Zdroj: ČTK

Jako první vypadlo překvapivě Chicago, po něm Tokio i Madrid. Olympijské hry tak budou vůbec poprvé na jihoamerickém kontinentu.

Výsledek posledního hlasování 66:32 pro Rio de Janeiro oznámil šéf Mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge. Po jeho slovech začalo slavit asi 50 tisíc lidí, sledujících přímý přenos z Kodaně na slavné pláži Copacabana.

Brazílie se o největší sportovní svátek ucházela už pětkrát. Tentokrát slíbila hry v přepočtu za 250 miliard korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si rozhovor s Milanem Jiráskem v Radiofóru

Generálkou na ně bude zároveň fotbalové mistrovství světa, které Brazílie uspořádá v roce 2014.

"Rio vyhrálo, protože to podle mého soudu je spravedlivé," řekl Radiožurnálu přímo z Kodaně předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek.

"Odpovídá to strategii Mezinárodního olympijského výboru, aby olympiáda šla i do těch míst, kde ještě nikdy nebyla."

"Čili oni opřeli svoji prezentaci o to, že ukazovali, kolikrát už na severní polokouli, v Severní Americe, byla olympiáda, a nikdy ne v Jižní Americe. A myslím si, že tohle to hodně pomohlo," uvedl Jirásek.

Kandidatura je ,celé Jižní Ameriky'

Brazilskou kandidaturu přijeli na zasedání Mezinárodního olympijského výboru podpořit legendární fotbalista Pelé i brazilský prezident Luiz Inacio Lula da Silva, který v Kodani vystoupil s velmi emotivním projevem.

"Tato kandidatura není jen naše. Je také celé Jižní Ameriky a jejích 180 milionů mladých lidí."

Brazilský prezident prohlásil, že celé olympijské hnutí prošlo jistou fází modernizace, kdy se například zavedly nové technologie, do olympijských her se v posledních letech a desetiletích zapojuje čím dál víc zemí, a teď je řada přenést je na kontinent, kde ještě nebyly a - jak řekl - zapálit olympijský oheň v tropické zemi a v nejhezčím a překrásném městě, v Riu de Janeiru.

Brazílii teď čekají náročné přípravy - díky uspokojivému hospodářskému růstu si druhé největší brazilské město trouflo nabídnout ambiciózní projekt. Ke stávajícím sportovištím, jako jsou dva roky starý olympijský stadion Joaa Havelange nebo velký fotbalový stánek Maracana, přibudou další.

Kritici i uvnitř Brazílie upozorňují na to, že při Panamerických hrách předloni se nakonec utratilo daleko více, než byl původní rozpočet.

Marika Táborská, David Koubek, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme