Nobelovu cenu za mír dostal Barack Obama

Prezident Spojených států amerických Barack Obama získal Nobelovu cenu za mír. Norský Nobelův výbor mu ji udělil za jeho mimořádné úsilí o snížení nebezpečí, plynoucího pro svět z jaderných zbraní, a jeho práci pro nastolení míru ve světě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Norského Nobelova výboru Thorbjörn Jagland s obrázkem prezidenta USA Barcaka Obamy, který získal Nobelovu cenu za mír

Předseda Norského Nobelova výboru Thorbjörn Jagland s obrázkem prezidenta USA Barcaka Obamy, který získal Nobelovu cenu za mír | Zdroj: ČTK

Norský Nobelův výbor ocenil Baracka Obamu, prvního Afroameričana v úřadu prezidenta USA, za úsilí o celosvětové odzbrojení a práci na obnovení rozhovorů o míru na Blízkém východě.

Podle skandinávského spolupracovníka ČRo Tomáše Sniegoně nebylo vysvětlení norského Nobelova výboru, proč získal cenu Obama, úplně přesvědčivé.

Přehrát

00:00 / 00:00

Letošním laureátem Nobelovy ceny za mír je americký prezident Barack Obama. Podrobnosti přinesl na Rádiu Česko skandinávský spolupracovník ČRo Tomáš Sniegoň.

"Na jedné straně předseda výboru Thorbjörn Jagland tvrdil, že výbor neocenil vlastně to, co si Obama přeje v budoucnosti, ale to, co už udělal. A na druhé straně právě do budoucnosti mu chtěl dát najevo výraznou podporu. Takže časové roviny se v tom rozhodnutí určitě promítají, nicméně bylo to jedno z nepřekvapivějších rozhodnutí v letošním ročníku," řekl Sniegoň Rádiu Česko.

Ohlasy byly podle něj úplně bezprostřední. "Jakmile Jagland vyslovil Obamovo jméno, ozvaly se opatrné protesty mezi novináři. Bylo to proto, že Obama teprve nastoupil do úřadu a konkrétní výsledky ještě nepředvedl. A novináři si myslí, že je to tedy ještě brzo," uvedl.

Americký prezident převezme 10. prosince, v den výročí smrti vynálezce dynamitu Alfreda Nobela, ve Stockholmu i finanční částku, spojenou s Nobelovou cenou, téměř jeden a půl milionu dolarů (v přepočtu asi 25 milionů Kč).

Mezi kandidáty bylo letos rekordních 205 jmen, z nichž 33 patří organizacím a zbytek jednotlivcům. Letošní ročník neměl výrazného favorita.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jsou Obamovy snahy o snížení počtu jaderných zbraní něčím tak zásadním, že si to zaslouží Nobelovu cenu? Nejen na tuto otázku odpovídal v Poledních ozvěnách Rž zahraničně-politický komentátor Radiožurnálu Milan Slezák.

"Při motivaci členů výboru, který udělil Obamovi letošní Nobelovu cenu míru, hrálo roli také to, že je americký prezident, narozdíl od jiných letošních kandidátů, nekontroverzní. Proti udělení ceny Obamovi málokdo může vznést nějakou vážnou výtku," uvedl v Poledních ozvěnách Rž Slezák.

Americký prezident odsunul další kandidáty včetně čínských bojovníků za lidská práva, první ženské vicepremiérky v Afghánistánu Samarové a kritičky ruského počínání v Afghánistánu Jusupovové.

Tomáš Sniegoň, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme