Zogby: Pro Američany je Afghánistán druhý Vietnam

Američané přestávají podporovat válku v Afghánistánu, přesto rozhodla administrativa Baracka Obamy o tom, že se počet amerických vojáků v zemi zvýší. Od chvíle, kdy Obama zvítězil v prezidentských volbách, uplynul už rok. I tak se stále americké veřejné mínění dělí na dva nesmiřitelné tábory.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký voják v Afghánistánu (ilustrační foto)

Americký voják v Afghánistánu (ilustrační foto) | Foto: US Department of Defense

Pro Američany je válka v Afghánistánu nicméně zajímavé téma. "V současnosti dokonce více než dříve. "Zhruba 56 procent je proti válce v Afghánistánu a ještě více lidí soudí, že válka nestojí za životy padlých amerických vojáků, což je pro Obamu velmi znepokojující zjištění," potvrdil Rádiu Česko odborník na výzkumy veřejného mínění ve Spojených státech John Zogby a dodal:

"Je to dané především tím, zahraniční politika Spojených států se s novým prezidentem změnila a stará témata jako mír na Blízkém východě, Írán nebo Severní Korea teď vyvstávají s novou naléhavostí, což je pro Američany velmi důležité."

Pro většinu Američanů představuje konflikt v Afghánistánu něco jako druhý Vietnam. "Prezident se nachází ve složité situaci. Jak z pozice veřejného mínění, tak z pozice člověka, který o budoucnosti tažení musí rozhodovat," vysvětluje odborník na výzkumy veřejného mínění ve Spojených státech.

Obama a Nobelova cena za mír

Důležitý milník podle Zogbyho znamenala pro Američany také Nobelova cena míru pro Baracka Obamu. "Stejně jako v otázce Afghánistánu se společnost v USA rozdělila na dva tábory. Konzervativci a republikáni se vůči tomuto faktu negativně vymezují. Myslí si, že je to předčasné, že Obama ještě nic pořádného nedotáhl do konce. Naproti tomu demokraté a liberálové nadšeně vítají, že prezident Nobelovu cenu získal," říká Zoby a pokračuje:

"Vnímají to jako další ze svých vítězství a jakési posvěcení směru, kterým se Obama snaží jít."

Protiraketový deštník v Evropě je pro Američany nevýrazné téma

Co se týká potenciální výstavby amerického protiraketového deštníku ve střední Evropě, nezaujímají podle Zogbyho Američané k tomuto tématu zásadnější postoje.

"Je to pro ně vzdálené a nevýrazné téma, kterému příliš nerozumějí. Vyhledávají témata úzce spojená například se situací na Blízkém východě nebo v Íránu," upřesňuje na výzkumy veřejného mínění ve Spojených státech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Američané přestávají podporovat válku v Afghánistánu, přesto rozhodla administrativa Baracka Obamy o tom, že se počet amerických vojáků v zemi zvýší. Téma pro odborníka na výzkumy veřejného mínění ve Spojených státech Johna Zogbyho.

Právě s Íránem je však výstavba zmiňovaného zařízení úzce spjata. Jenže i v otázce Íránu se americká společnost bipolarizuje. "Zastánci pravicovějších principů jsou přesvědčení, že s Íránem se jednat nedá. Nechtějí navazovat s touto zemí diplomatické styky, které považují za známku slabosti. Oproti tomu liberálové a demokraté jsou rádi za současný směr. Oceňují nesilové řešení situace a doufají, že se prezidentovi podaří v jednáních s Íránem pokročit," vysvětluje Zogby.

Magdaléna Trusinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme