Polsko kývlo na nové americké plány s protiraketovou obranou

Americký viceprezident Joe Biden měl v Polsku prozradit, jak si Američané představují nový systém protiraketové obrany poté, co zrušili plány na vybudování protiraketové základny v Polsku a radaru v Česku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký viceprezident Joe Biden

Americký viceprezident Joe Biden | Foto: US Department of Defense

Biden zahájil svá jednání ve Varšavě, v pátek bude v Praze. Během Varšavské návštěvy ale Biden nebyl ve zmíněné otázce nikterak konkrétní a přijel spíše uklidnit vášně, které vzplanuly, poté, co Spojené státy oznámily, že od zmiňovaného záměru upouští.

Biden nicméně tlumočil jasný vzkaz pro polské politiky a polskou veřejnost: zrušením systému protiraketové obrany George Bushe nic nekončí. Nyní je na stole varianta administrativy Baracka Obamy.

Američané by rádi nejen v Polsku rozmístili mobilnější protiraketové střely SM-3, které by byly nejdříve instalovány na lodích. Počítá se s jakousi první fází ve Středozemním moři. Později, odhadem od roku 2015, by střely byly i na souši.

Polákům se nový návrh zamlouvá

Přepracovaný protiraketový deštník by měl nahradit původní variantu, tedy rozmístění deseti pozemních antiraket v Polsku a radaru v Česku.

Přehrát

00:00 / 00:00

O evropské cestě viceprezidenta Bidena ve Stalo se dnes hovořili varšavský zpravodaj ČRo Petr Vavrouška a Jiří Schneider z Pražského institutu bezpečnostních studií

Američané se domnívají, že nový systém bude mnohem účinnější proti raketám krátkého a středního doletu, jež jsou největší reálnou hrozbou pro Evropu.

Polský premiér Donald Tusk potvrdil, že nový projekt považuje Polsko za potřebný a zajímavý a je připraveno se ho se vší vážností účastnit.

Během návštěvy navíc Biden vyzdvihl roli Poláků coby významných Spojenců v bojích v Afghánistánu.

Reálný projekt, nebo jen ,cena útěchy'?

Jak americký viceprezident, tak i polští politici byli na jakékoli podrobnosti o novém protiraketovém programu velmi skoupí. Mají Spojené státy opravdu jasno v tom, co chtějí Polsku a Česku nabídnout?

"Těžko říct, rozhodně to veřejně nesdělily. A obávám se, že to, co sdělily diplomatickými kanály, také nebylo příliš konkrétní," uvedl v pořadu Stalo se dnes Jiří Schneider, ředitel Pražského institutu bezpečnostních studií.

"Ostatně mluví se o časovém horizontu šesti a více let, takže vlastně ani není důvod být v této chvíli příliš konkrétní," dodal.

Hlavní projev zazní v Bukurešti

Ještě předtím, než viceprezident Spojených států přijede do České republiky, navštíví zítra Rumunsko. A to bude podle Schneidera zřejmě nejzajímavější zastávka na jeho nynější evropské cestě.

"V Rumunsku má viceprezident Biden pronést hlavní projev té cesty a dá se očekávat, pokud budou nějaké instalace a nějaká spolupráce budování nových prvků toho systému, tak že to bude spíše směrem do jižní Evropy. Takže Rumunsko a Bulharsko mají šanci, dokonce už se mluví o tom, že existují nějaké konkrétnější plány."

Nečekat, co nám Američané nabídnou

Zatím není jasné, jak do nových amerických plánů s protiraketovou obranou zapadá Česká republika. Objevily se spekulace, že by u nás místo radaru mohlo vzniknout velící pracoviště. Je to ale jen jedna z možností.

Podle Schneidera je otázka, jestli jsme schopni si o něco říct, nebo jen pasivně čekáme na to, co nám Američané nabídnou.

"My víme, že česká vláda vyjednávala nejenom o radaru, ale měla zájem o širší spolupráci, a já doufám, že ten zájem bude pokračovat a že to nebudou jen nějaká symbolická šidítka, jak jsme slyšeli, kosmonaut či vojenská akademie. Myslím si, že bychom měli být ambicióznější," řekl Jiří Schneider v pořadu Stalo se dnes.

Petr Vavrouška, Marika Táborská, Lukáš Vincourek, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme