Barack Obama míří na velkou cestu do Asie

Americký prezident Barack Obama vyráží na velkou cestu po Asii. Navštíví čtyři země: Japonsko, Jižní Koreu, Čínu a Singapur. Podle očekávání se zaměří hlavně na ekonomiku, globální oteplování a boj proti terorismu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Barack Obama při projevu

Americký prezident Barack Obama při projevu | Foto: US Department of Defense

Cesta amerického prezidenta má zdůraznit, jak velkou váhu přikládá jeho vláda vztahům s tímto regionem. Do Asie vyrazila na svou první cestu ve funkci ministryně zahraničí Hillary Clintonová.

Barack Obama se mimo jiné zúčastní jako vůbec první americký prezident summitu desítky zemí skupiny ASEAN v Singapuru. Delikátní bude jeho pobyt v Číně a setkání s prezidentem Chu-Ťintaem.

Americkým podnikům vadí nízká hodnota čínské měny, která pomáhá jejich konkurentům vyvážet do Spojených států levné výrobky. Na druhou stranu z tohoto zdroje Peking financoval nákup amerických vládních dluhopisů. Jejich prostřednictvím do značné míry financoval americkou spotřebu, která je hnacím motorem ekonomiky Spojených států.

Vít Pohanka, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme