Autobiografie Sarah Palinové se v USA stala bestsellerem

Sarah Palinová, někdejší guvernérka amerického státu Aljaška a republikánská kandidátka na křeslo viceprezidenta, se vrací. Ve Spojených státech tento týden vyšla její autobiografie nazvaná Proměna v rebelku: americký život.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sarah Palinová

Sarah Palinová | Foto: gov.state.ak.us

Kniha má více než 400 stran, Palinová vzpomíná na dětství a vrací se i k neúspěšné prezidentské kampani, v níž kandidovala po boku republikánského kolegy Johna McCaina, jenž usiloval o funkci prezidenta. Tu ale nakonec získal demokrat Barack Obama.

Na předvolební kampaň Sarah Palinová ve své knize moc v dobrém nevzpomíná. Stěžuje si například na to, že nemohla být sama sebou, že jí štáb Johna McCaina třeba nedal vědět, že bude muset v případě prohry zaplatit právní náklady na její vlastní prověrku. Navíc prý musela začít nosit drahé oblečení, což nebyl její nápad.

Přehrát

00:00 / 00:00

O autobiografii Sarah Palinové hovořil na Rádiu Česko zpravodaj ČRo v USA Vít Pohanka

Lidé, kteří tehdy pracovali v McCainově štábu, mnohé z jejích tvrzení popírají. Sám John McCain včera dva své poradce obhajoval, Palinovou ale za její paměti nekritizoval.

Naopak podle jeho slov i tato autobiografie dokazuje, že se ženou, jako je Sarah Palinová, je potřeba počítat a že pro republikánskou stranu může přinést mnoho dobrého.

Kniha ve Spojených státech vyvolala velký ohlas a skvěle se prodává. Už v předprodeji se stala bestsellerem. Zatím se jí vytisklo 1,5 milionů kopií, na záloze Palinová údajně dostala 1 a čtvrt milionu dolarů.

V USA se spekuluje o tom, že Palinová by mohla v roce 2012 kandidovat na prezidentku. Sama sice tvrdí, že to nemá v plánu, ale v politice platí: Nikdy neříkej nikdy, a do voleb zbývá ještě dlouhá doba.

Marika Táborská, Vít Pohanka, Martin Křížek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme