Pentagon zjišťuje příčiny masakru na základně v Texasu

Americká armáda i Kongres vyšetřují nedávný krvavý incident na základně Fort Hood. Před dvěma týdny tam 39-ti letý armádní psycholog Nidal Malik Hasan podle žaloby zastřelil 13 lidí. Pentagon i zákonodárci chtějí zjistit, kde se stala chyba a proč nikdo už dříve neupozornil na Hasanovo zvláštní chování.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americká vojenská základna Fort Hood

Americká vojenská základna Fort Hood | Foto: AFP

"My můžeme jediné: udělat vše v naší moci, aby se něco podobného nemohlo opakovat," vysvětloval ministr Gates hlavní cíl armádního vyšetřování.

Dva vysocí důstojníci ve výslužbě mají prověřit zdravotnickou a personální politiku, aby zjistili, jestli měl někdo na majora Hasana upozornit a neudělal to, nebo jestli jde o chybu systému.

Současně se začal případem z Fort Hood zabývat na zvláštním slyšení o senátní výbor pro vnitřní bezpečnost. A to přesto, že prezident Obama zákonodárce žádal, aby nechali vyšetřování na odbornících a tragický útok nepolitizovali.

Igor Maňour, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme