USA chtějí hned po Novém roce zpřísnit sankce proti Íránu

Američtí diplomaté diskrétně shánějí podporu pro přísnější sankce proti Íránu, pokud tato země plně neodhalí svůj jaderný program. Spojené státy se snaží získat také souhlas Číny a Ruska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

budova OSN v New Yorku

budova OSN v New Yorku | Foto: Miroslav Konvalina

Protože schvalování by připadlo až na příští rok, musejí Američané oslovit i země, které se teprve s Novým rokem stanou v rámci pravidelné rotace členy Rady bezpečnosti OSN. Zatím se ale přesně neví, jak by sankce měly vypadat.

Spekuluje se také o určitém embargu íránského petrochemického průmyslu. Diplomaté se proto v zákulisí zabývají rizikem, že takové sankce proti ropné velmoci by mohly zasáhnout i světovou ekonomiku. Spojené státy opakují, že Teherán má na doložení mírumilovnosti svých jaderných plánů čas až do konce roku.

Írán přitom odmítá zastavit obohacování uranu a oznámil úmysl postavit k tomuto účelu deset dalších továren. Teherán také v pátek uvedl, že omezí spolupráci s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii na nejnižší možnou míru.

O nových závodech ji prý bude informovat až půl roku před navezením radioaktivního materiálu. Přesně to prý Íránu umožňují mezinárodní úmluvy.

Milan Kopp, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme