Uživatelé Facebooku se bouří. Nechtějí o sobě prozrazovat víc

Ochránci osobních dat na internetu se bouří proti změnám, které tento týden zavedli správci webové sociální sítě Facebook. Měly prý poskytnout více než třem stům milionům uživatelů Facebooku větší kontrolu nad jejich soukromím. Podle kritiků ale mají právě opačný efekt.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Facebook

Facebook

Novinka spočívá v tom, že se zvyšuje počet povinných údajů, které musí uživatel o sobě prozradit. Důvodem je zamezení vytváření virtuálních profilů, které v reálu nepatří dotyčné osobě.

"Výtky kritiků oněch opatření jsou samozřejmě pochopitelné, na druhou stranu ale i trochu úsměvné. Právě uživatelé Facebooku bývají ke svým osobním datům často velmi neohleduplní a sdílejí o sobě data, která by sdílet neměli. Nechovají se vždy rozumně a v minulosti se již vyskytly případy zneužití osobních dat z Facebooku," říká internetový odborník Jan Lodl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Internetový expert Jan Lodl mluvil na Radiožurnálu o bezpečnostních rizicích užívání sociální sítě Facebook.

"Facebook je soukromá americká firma, takže podléhá regulaci amerických orgánů ohledně nakládání s osobními daty. Facebook v tom není nijak horší, než srovnatelné servery na síti," pokračuje Lodl a dodává:

"Slabým článkem jsou sami uživatelé, kteří svoje heslo někomu úmyslně sdělí, nebo se stanou obětí phisingu, pomocí kterého od nich někdo to heslo získá."

Jan Piroch, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme