Kubánci i Američané se připravují na uvolnění cestování

Až 2 miliony Američanů by mohly každý rok cestovat na Kubu, odhadují kubánské úřady. Stane se tak ale jen v případě, že Spojené státy zruší zákaz cestování na komunistický ostrov. Právě o tom teď jedná americký Kongres.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Castillo del Morro

Castillo del Morro | Foto: Krasivaja

Zástupci Americké asociace cestovních kanceláří už mluvili z očí do očí s kubánskými úředníky. Sice prostřednictvím videokonference, ale poprvé za posledních 50 let. Ti první seděli ve washingtonském hotelu, druzí v kanceláři v Havaně. Zájem o uvolnění cestování je oboustranný.

Už teď vycestuje na Kubu každý rok skoro půl milionu amerických občanů. Jde ale jen o emigranty, kteří mají v komunistické zemi příbuzné. Vláda prezidenta Obamy už před časem umožnila, aby mohli Kubu navštívit jednou za rok. Za prezidenta Bushe to bylo jednou za tři roky.

Kdyby se cestování zcela uvolnilo, dorazil by na ostrov na standardní dovolenou každý rok necelý milion Amerických turistů. Takový je alespoň odhad Turistické asociace Spojených států. Další zhruba půl milion by podle odhadů na Kubě vystoupil při plavbě Karibikem na výletních lodích.

Dříve kasina, teď rodinná dovolená

Kuba bývala oblíbenou destinací amerických turistů do té doby, než na ostrově zvítězila v roce 1959 Castrova revoluce. Havana byla proslavená hlavně kasiny, zábavními podniky a vykřičenými domy. Dnes by měla ambici být hlavně cílem rodinných dovolených, které přinášejí stabilnější dlouhodobější zisky.

Miguel Fiugueras, poradce kubánského ministra pro turistiku uvádí, že už teď plánují komunistické úřady vybudovat v příštích letech třicet nových hotelů a zvýšit tak lůžkovou kapacitu asi o dvacet procent. Zatím ji ale legálně každý rok využívá asi 2 a půl milionu turistů převážně z Evropy a Kanady. Zrušení amerického zákazu by tak mohlo počet návštěvníků velmi výrazně zvýšit.

Všechno teď záleží na americkém Kongresu. Ve Sněmovně reprezentantů i v Senátu už jsou návrhy patřičné legislativy. Zatím nezískaly dostatečnou podporu. Podle odpůrců by zrušení zákazu cestování jen prodloužilo agónii skomírajícího komunistického režimu. Ale vyjednává se dál a není vyloučené, že zákonodárci zákaz za několik měsíců zruší.

Igor Maňour, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme