Washington čelí rekordním přívalům sněhu

Severovýchodní část Spojených států zasáhla sněhová bouře. S rekordní sněhovou nadílkou se potýká americká metropole Washington a další velká města na atlantickém pobřeží. Úřady vyzývají obyvatele, aby raději nevyjížděli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

přívaly sněhu v ulicích

přívaly sněhu v ulicích | Foto: Alexandr Pícha

Tolik sněhu nebylo ve Washingtonu za posledních minimálně šest let. Pokud se naplní předpověď meteorologů, napadne ho v americkém hlavním městě nebo jeho okolí do nedělního rána až 60 centimetrů. A to by byl historický prosincový rekord.

Úřady vyzývají obyvatele, aby nikam nejezdili autem, pokud nutně nemusí. A když už se vypraví na cestu, mají mít s sebou výbavu pro přežití: nabitý mobilní telefon, deky, baterku s náhradními monočlánky, vodu a zásobu trvanlivých potravin. To pro případ, že by někde uvízli.

Washington je zhruba na stejné zeměpisné šířce jako jih Španělska. Zdejší silničáři proto nejsou na podobné zimní bouře zvyklí. Mají problémy i s tím, aby vůbec udrželi v provozu hlavní silniční tahy. Do mnoha míst se tak vůbec nedostanou.

Američané jsou přitom zvyklí spoléhat hlavně na auta. Dnes se mnoho z nich nedostalo do práce v obchodech, jsou problémy se zásobováním a fungováním běžně dostupných služeb.

Marika Táborská, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme