Washington se vzpamatovává ze sněhové kalamity

Horaly půl metru sněhu nezaskočí. Když ale taková nadílka spadne ve Washingtonu, je to velké překvapení. Pro hodně lidí nepříjemné, ale pro spoustu jiných obyvatel americké metropole vzrušující novota. Na lyžích se dostanou tam, kde byste je nečekali:

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

přívaly sněhu v ulicích

přívaly sněhu v ulicích | Foto: Alexandr Pícha

"Tak tohle je poprvé, před Bílým domem jsem ještě nikdy nelyžovala," svěřuje se Jamila Larsonová, která na běžkách zamířila k samotnému epicentru vlády nejmocnější země světa. Když viděla, kolik napadlo sněhu a že silničáři bílý živel nestíhají odklízet, řekla si, že běžky budou tím nejlepším dopravním prostředkem.

Potřebovala nějaký cíl a protože ve Washingtonu nejsou vyznačené běžecké tratě, napadlo ji, že Bílý dům by takovým cílem mohl být.

Před sídlem americké hlavy státu ale úřaduje sněžný pluh, který na pěší zóně před Bílým domem není jen tak k vidění.

Washington má stejnou zeměpisnou šířku jako jižní Španělsko nebo italská Neapol. A půl metru sněhu tady znamená něco podobného jako průtrž mračen na Sahaře, nebo čtyřicetistupňové stupňové vedro v Grónsku.

Sněhová kalamita paralyzovala washingtonskou dopravu a naštvala obchodníky, kteří právě teď, před Vánoci, potřebují tržby. Obchody totiž zejí prázdnotou. Ale Washingtoňany ani návštěvníky města zjevně kalamita nezbavila nadhledu ani dobré nálady.

Vít Pohanka, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme