Pokus o útok na letadlo byl podle Obamy 'selháním systému'

Americká bezpečnostní opatření selhala, připustil prezident Barack Obama v souvislosti s nezdařeným pokusem o teroristický útok na dopravní letadlo. Úřady dostaly před útočníkem z Nigerie varování, přesto se mohl dostat do letadla směřujícího do Detroitu. To je podle Obamy systémovou chybou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama

Barack Obama | Foto: AFP

Prezident Obama podruhé přerušil dovolenou, aby promluvil o nepovedeném teroristickém útoku. Vede ho k tomu prý několik znepokojujících faktů.

"Otec podezřelého z vánočního incidentu varoval americké zástupce v Africe a informoval je o extremistických názorech svého syna," potvrdil Obama obecně známou skutečnost.

Teď vychází najevo, že se už před několika týdny dostala tahle informace do rukou zpravodajských služeb. Jenže nebyla předaná dál, aby se podezřelý dostal na seznam osob, které nesmějí do letadel směřujících do Ameriky.

"Došlo k systémové chybě, a to považuji za naprosto nepřijatelné," shrnul prezident. "Je třeba, abychom z těchto událostí vyvodili ponaučení a učinili vše pro potlačení nedostatků našeho systému, protože ve hře je naše bezpečnost a naše životy," dodal Obama ve svém vystoupení na Havajských ostrovech.

Prezident, který kvůli případu v pondělí nařídil revizi systému registrace cestujících a pravidel bezpečnosti letecké dopravy, současně oznámil, že předběžné závěry bezpečnostních prověrek obdrží Bílý dům ve čtvrtek, vypracování podrobnějších doporučení však podle něj bude trvat týdny.

Nigerijec Umar Farouk Abdul Mutallab se o víkendu pokusil krátce před přistáním dopravního Airbusu s téměř 300 lidmi na palubě v Detroitu odpálit výbušninu, kterou na palubu propašoval ve spodním prádle. Pokus však selhal a výbušnina začala pouze hořet. Útočníka poté přemohli spolucestující.

K činu se později přihlásila regionální větev mezinárodní teroristické sítě Al-Káida na Arabském poloostrově.

Martin Hromádka, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme