Obama zkritizoval zpravodajské služby. Guantánamo ale zavře

K nepovedenému teroristickému útoku na letadlo směřující do amerického Detroitu nemělo vůbec dojít. Takový je jeden z hlavních závěrů porady šéfů amerických zpravodajských služeb s prezidentem Barackem Obamou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Barack Obama při projevu

Americký prezident Barack Obama při projevu | Foto: US Department of Defense

Šéf Bílého domu znovu tvrdě zpravodajské služby kritizoval. BBC z prezidentových vyjádření a atmosféry pohovoru, který měl s představiteli zpravodajských služeb vyvozuje, že se zřejmě Bílý dům chystá některé z nich odvolat.

"Americká vláda měla dostatek informací, aby tohle spiknutí předem odhalila a zabránila pokusu o útok 25. prosince," prohlásil mimo jiné prezident Obama po několikahodinové schůzce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident USA Barack Obama oět kritizoval zpravodajské služby kvůli útoku na letadlo do Detroitu. Téma pro zpravodaje ČRo v USA Víta Pohanku na Rádiu Česko.

"Naše zpravodajské služby si ale nedokázaly pospojovat jednotlivé body informací," pokračoval Barack Obama. V důsledku to vedlo k tomu, že třiadvacetiletý Nigerijec nebyl umístěný na list nežádoucích osob, které nesmějí do letadla do Spojených států.

To je podle prezidenta Obamy nepřípustné a proto čeká doporučení ke změnám ve fungování zpravodajských služeb.

'Vězení zavřeme'

Obama ale zároveň odmítá změnit své rozhodnutí o zavření Guantánama. "Někteří lidé navrhují, abychom kvůli událostem z 25. prosince přehodnotili rozhodnutí zavřít věznici na Guantánamu," připustil prezident Obama.

Necelá polovina vězňů v nechvalně známém zařízení je totiž z Jemenu. Právě tam se připravoval třiadvacetletý Nigerijec obviněný z vánočního pokusu o teroristický čin.

"Do Jemenu teď nebudeme vězně z Guantánama propouštět, prohlásil prezident Obama. Jedním dechcem ovšem dodal: "Ale nenechte se tím mýlit, vězení na Guantánamu zavřeme."

Podle průzkumů veřejného mínění jsou proti zavření Guantánama dvě třetiny Američanů.

Vít Pohanka, Martina Mašková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme