Argentina odtajní archivy z dob vojenské junty

Vláda vojenské junty v letech 1976 až 1983 stála v Argentině podle oficiálních údajů život třinácti tisíc lidí. Podle odhadů ochránců lidských práv je obětí dokonce kolem 30 tisíc. Argentinská prezidentka Cristina Fernandezová nyní nařídila armádě odtajnit veškeré dokumenty, které s vládou vojenské junty souvisejí. Podle prezidentky Fernandezové není možné čtvrt století po obnovení demokracie v Argentině "nadále držet tyto informace nepřístupné na základě argumentu, že by to ohrozilo státní bezpečnost".

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protest v Buenos Aires

Protest v Buenos Aires | Foto: Pavel Trčala

"Fernandezová řekla, že se nebude odtajňovat archiv z doby války o Malvíny z roku 1982, která byla příčinou pádu vojenské junty. Odtajňovat se také nebudou materiály strategicky důležité," podotýká iberoamerikanista Josef Opatrný.

Důležité je načasování oznámení o odtajňování informací z dob vlády vojenské junty. V současné době probíhá soudní proces s Alfrédem Astizem, významným představitelem vojenského režimu. Další procesy se připravují, především s Jorgé Vidalou, symbolem vojenské diktatury.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v Argentině mluvil na Rádiu Česko iberoamerikanista Josef Opatrný.

"Určitě je to celé ovlivněno i tím, že se blíží prezidentské volby v roce 2011. To jsou volby, ve kterých bude nesporně kandidovat manžel současné prezidentky, který již jednou prezidentem byl. Toto rodinné souručenství se snaží prezentovat v co nejlepším světle," říká Opatrný.

Odtajnění archivních materiálů může znovu rozčeřit velice citlivé a bolestné téma osudů přibližně dvou set dětí, které byly po likvidaci svých rodičů adoptovány rodinami blízkých režimu.

"Pakliže by se odtajnění mělo týkat těchto dětí, tak to bude přínos, ale zároveň další rána," dodává iberoamerikanista Opatrný.

Začíná boj o pozice

Z Argentiny přišla ještě jedna zpráva. Guvernér argentinské centrální banky Martín Redrado odmítl, aby se část devizových rezerv země uvolnila na splácení jejích dluhů.

Prezidentka Cristina Fernandezová ho poté vyzvala, aby odstoupil z funkce. Před osmi lety přitom Argentina v podstatě zkrachovala.

"Je to jen potvrzení toho mínění, že se Fernandézová snaží zlikvidovat nebo omezit opozici ve vlastní straně. Svědčí to o nervozitě, která mezi argentinskými politiky vzrůstá," vysvětluje iberoamerikanista Josef Opatrný.

Martina Mašková, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme