Nigerijec obviněný z útoku na americké letadlo se cítí nevinen

Umar Farouk Abdul Mutallab se cítí nevinen. To je výsledek prvního soudního stání. Třiadvacetiletý Nigerijec, obžalovaný z pokusu odpálit nálož v letadle směřujícím na Boží hod z Amsterodamu do New Yorku, může být odsouzený až k doživotí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadlo. Ilustrační foto

Letadlo. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

První pobyt obžalovaného v soudní síni trval jen asi tři minuty. Umar Farouk Abdul Mutallab byl přivedený v poutech. Soudce se ujistil o jeho totožnosti, a také o tom, že rozumí obviněním a jaký trest mu za ně hrozí. Mutallab si zároveň vyslechl obžalobu o šesti bodech.

Obhájkyně pak uvedla, že uplatní právo neodpovídat a soudce nechal uvést do záznamu, že se obžalovaný necítí vinen. Obhájkyně nevyužila práva žádat o slyšení, které by rozhodlo o tom, jestli zůstane Umar Farouk Andul Mutallab ve vazbě.

Spekuluje se o tom, že obhájci mohou argumentovat třeba špatným psychickým stavem obžalovaného, tedy, že by za své činy nenesl odpovědnost.

Obžalovaný Nigerijec, který způsobil zemětřesení v amerických zpravodajských službách, byl proto po krátkém slyšení převezený zpět do federální věznice asi 80 kilometrů od Detroitu.

Vít Pohanka, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme