Na ulicích v Haiti leží stovky mrtvých těl

První den po ničivém zemětřesení na Haiti se obyvatelé karibského ostrova vzpamatovávají z nejhoršího. Mnoho států už vyslalo do postižené oblasti záchranáře a humanitární pomoc, situace na Haiti je ovšem stále kritická.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Po zemětřesení na Haiti zůstaly tisíce mrtvých

Po zemětřesení na Haiti zůstaly tisíce mrtvých | Foto: AFP

Na ulicích hlavního města Port au Prince leží stovky mrtvých těl, většina silnic je neprůjezdných, město je bez elektřiny a zásoby pitné vody jsou omezené.

Obyvatelé Haiti spali v noci na dnešek na ulicích a v parcích v obavě před dalšími otřesy. Ulicemi zněly náboženské písně a modlitby za mrtvé. Desetitisíce Haiťanů, kteří zemětřesení přežili, hledají mezi troskami domů příbuzné.

Muži se snaží často jen holýma rukama vyprostit uvězněné lidi. Přesný počet obětí není znám, haitský prezident René Preval, jehož prezidentský palác se také zřítil, odhaduje padesát tisíc mrtvých.

Ostatní odhady uvádějí počty až několikanásobně vyšší. Epicentrum zemětřesení bylo jen šestnáct kilometrů od hlavního města, ve kterém žijí zhruba čtyři milióny lidí.

Na místo už vyrazily záchranné týmy z celého světa. Do oblasti začíná proudit také humanitární a finanční pomoc.

Česko možná pošle na Haiti záchranáře. O pomoci bude ale ještě zítra jednat Evropská unie. Pak se Češi rozhodnou, co dál. Podle premiéra Jana Fischera finanční pomoc upřesní ministerstvo zahraničí a v pondělí posoudí vláda.

Peníze už teď shání například i liberecká obecně prospěšná společnost Hand for Help. Její ředitel Jaromír Dolanský Radiožurnálu řekl, že za dva miliony korun by mohli na Haiti do čtyřiadvaceti hodin poslat kynology se psy a záchranáře.

Václava Vařeková, Lenka Jansová, Pavel Polák, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme