Haiti po ničivém zemětřesení žádá o pomoc celý svět

Haiti se vzpamatovává z prvního šoku po zemětřesení, do země míří pomoc z celého světa. Během zemětřesení zahynulo nejméně 50 000 lidí skutečný počet obětí ale zatím nikdo nezná. Odhady mluví až o 100 000 mrtvých. Katastrofou je zasažena třetina obyvatel země.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Haiti postihlo zemětřesení.

Haiti postihlo zemětřesení. | Foto: AFP

"Potřebujeme, aby nám svět rychle pomohl. Tady na Haiti nic nefunguje. Nemáme nemocnice, elektřinu, telefony, jídlo ani vodu, nic. Mnoho lidí umírá!" Popsal situaci v hlavním městě Haiti jeden z jeho obyvatel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaromír marek v Ozvěnách dne o Haiti

Dvoumilionová metropole Port-au-Prince je v troskách, všude po městě jsou vidět mrtvá těla. Chybějí potraviny a voda, sílí obavy z epidemií a rabování. Nehrozí ale, že by se humanitární krize přelila i do sousední Dominikánské republiky. "Hranice s Haiti je střežená dobře v dobách míru natož teď. Žádný příliv uprchlíků, nebo něco podobného se nekoná," řekla Radiožurnálu Patricie Řeháčková, která se v Dominikánské republice stará o české turisty.

Pomoc je na cestě

Na Haiti už začala proudit humanitární pomoc z celého světa. Spojené státy vysílají na pomoc námořní pěchotu, nákladní letadlo a vojenskou nemocnici. Na okamžitou pomoc slíbil Bílý dům 115 milionů dolarů. Své záchranáře posílá na Haiti i Francie, Španělsko i Izrael.

Američtí vojáci už zprovoznili letiště v Port-au-Prince, aby na něm mohla přistávat velkokapacitní letadla s pomocí. Mezi prvními přiletěli záchranáři s pomocí z USA, Francie, Číny, Islandu a dalších zemí. Mezinárodní výbor Červeného kříže odesílá na Haiti 40 tun léků a zdravotnického zařízení. Světová banka uvolnila Haiti 100 milionů dolarů a oznámila, že má v úmyslu mezinárodní finanční pomoc koordinovat.

Český ministr zahraničí Jan Kohout schválil poskytnutí humanitární pomoci ve výši pět milionů korun. Je to nejvyšší možná částka, o jaké může ministerstvo zahraničí rozhodnout bez schválení vlády. Peníze půjdou prostřednictvím Dětského fondu OSN na obnovu zdrojů pitné vody. Evropská unie plánuje pro zemětřesením postižené Haiti i dlouhodobější pomoc.

Na pondělí proto svolává mimořádnou schůzku ministrů pro humanitární pomoc. Dva experti Evropské komise vyslaní na Haiti mají teď přímo v postižené oblasti zjistit, jaké potřeby bude tato země mít po zdolání prvních nesnází po katastrofě.

Vysoká představitelka Unie pro zahraniční politiku Catherine Ashtonová lidu Haiti vzkázala, že Evropa jim bude pomáhat i nadále.

Milan Kopp, Pavel Novák, Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme