Statisíce lidí na Haiti stále čekají na humanitární pomoc

Strach, anarchie, rabování a boj o jídlo. Tak to vypadá na některých místech Haiti, které postihlo ničivé zemětřesení. Kvůli špatné logistice stále chybí dostatečná humanitární pomoc, na kterou čekají stovky tisíc postižených.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Američtí vojáci vykládají humanitární pomoc pro Haiti

Američtí vojáci vykládají humanitární pomoc pro Haiti | Foto: AFP

Letiště v Port-au-Prince ani necelý týden po ničivém zemětřesení nemůže přijímat všechnu pomoc, která přilétá na zničené Haiti. Nad Port-au-Prince přelétávají americké vrtulníky, které přistávají na otevřených prostranstvích. Haiťanům shazují balenou vodu a energetické sušenky.

Letadla, která nemohou přistát v Porto-au-Prince, končí v Santo Domingu v sousední Dominikánské republice. Pro mnoho humanitárních pracovníků vede cesta na Haiti právě přes toto letiště.

Jak hlásí zvláštní zpravodaj Radiožurnálu Pavel Polák, letištní hala v Santo Domingu nabízí nevšední pohled. "Vedle mnoha dovolenkářů, kteří se přijeli na ostrov Hispaniola rekreovat, tlačí své kufry také lékaři a zdravotníci, kteří se pak vydávají na západ pomáhat Haiťanům," říká Polák.

Kritickou situaci na Haiti projedná už zítra Rada Bezpečnosti OSN. Iniciátorem schůzky je Mexiko. OSN už také potvrdilo smrt dalších svých členů.

Jsou mezi nimi i šéf mise v zemi Hedi Annabi, jeho zástupce a policejní komisař OSN. Jejich těla našli záchranáři v troskách hotelu Christopher, který v Port-au-Prince sloužil jako sídlo Organizace spojených národů.

Největší humanitární operace v historii

Spojené státy spouštějí jednu z největších humanitárních operací v historii. Tři američtí prezidenti - dva bývalí i ten současný - společně zároveň žádají o peníze pro zničenou zemi.

Zřídili proto speciální internetové stránky, prostřednictvím kterých mohou lidé finančně přispět obětem nedávného zemětřesení. Obnova Haiti potrvá zřejmě i několik let.

Geroge Bush mladší, Bill Clinton a Barack Obama také chtějí společně koordinovat americké záchranné práce.

Přežil v troskách 4 dny

Mezi záchranáři na Haiti působí také izraelské týmy, které odborníci považují za jedny z nejlepších na světě. Včera zachránili úředníka haitské finanční správy, který strávil v sutinách více než čtyři dny.

Dvaapadesátiletý muž s mnohačetnými zlomeninami si přivolal pomoc mobilem. Izraelská jednotka uvedla, že pátrání po tomto Haiťanovi už před ní vzdal tým z nějaké jiné země.

Jak pomoci

Finanční sbírky vyhlásily organizace Člověk v tísni, katolická charita, Český červený kříž a také organizace Lékaři bez hranic, která do Karibiku posílá i chirurga. Sbírku vyhlásila také ADRA.

Čísla sbírkových účtů:
Lékaři bez hranic: 2101050700/2700, V.S. 111
Člověk v tísni: 40954095/0300, bez V.S.
Charita: 35-1868350237/0100, V.S. 99999
ADRA: 40284028/0300, V.S. 391
Český červený kříž: 222826/5500, bez V.S.

Igor Maňour, Lubica Bergmanová, Břetislav Tureček, Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme