Zpravodaj ČRo na Haiti: Pod sutinami jsou stále živí lidé

Třetí den je údajně kritický. Po tomto dni se šance, že člověk přežije v troskách domu, blíží nule. Ale i tohle pravidlo má svoje výjimky. V Port-au-Prince na Haiti ještě šestý den po zemětřesení hledají záchranáři z celého světa živé lidi. A nacházejí, čemuž byl svědkem i zvláštní zpravodaj na Haiti Českého rozhlasu Pavel Polák.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Haiti. Záchranáři hledají zavalené lidi.

Haiti. Záchranáři hledají zavalené lidi. | Foto: AFP

Ulice ve čtvrti Petion Ville je rušná, nahoru i dolů jezdí džípy a malé dodávky. U jedné z vedlejších ulic se před zábranami tlačí desítky lidí. S napětím sledují záchranáře v bílých přilbách, zda z trosek velkého domu nepřivedou jejich příbuzného nebo známého.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přímé svědectví zvláštního zpravodaje Českého rozhlasu Pavla Poláka z Haiti.

"To je, nebo spíš býval, karibský supermarket," říká mi jeden z přihlížejících. Prý se zřítil hned při prvních otřesech. "Údajně tam jsou ještě živí lidé, ale také hodně mrtvých," dodává.

Sutiny jsou všude. "Jsou tam vzduchové kapsle, zpravidla jen dvě stopy vysoké. Představte si všechno to jídlo a zboží smáčknuté dohromady. Je to komplikované a postupujeme pomalu," popisuje jeden ze záchranářů Brad, který patří k miamským záchranářům.

"Vždycky na chvíli úplně ztichneme a pak slyšíme hlasy. Se psy a moderní technikou jsme je zatím vždy našli. Tři, které jsme dneska objevili, jsme zachránili. Ale tím to ještě nekončí, jsou tam další," dodává Brad, celý špinavý od prolézání mezi troskami.

A co řekli lidé, uvěznění několik dní mezi sutí a betonovými deskami? "Děkujeme, děkujeme za záchranu života."

Pavel Polák, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme