Lidé volají po zjednodušení mezinárodních adopcí kvůli Haiti

Na Haiti žije podle údajů fondu UNICEF tři sta osmdesát tisíc sirotků. Zemětřesení zasáhlo i do životů řady z nich, v troskách jsou mnohé budovy sirotčinců a ze zahraničí, zejména ze Spojených států a z Nizozemska, se proto ozývají hlasy po urychlení procedur mezinárodních adopcí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Haiti: Vojáci Spojených národů rozdávají jídlo.

Haiti: Vojáci Spojených národů rozdávají jídlo. | Foto: AFP

Podle amerických úřadů je momentálně rozjednáno tři sta adopcí, podle sdružení amerických advokátů se vyřizuje kolem devíti set případů žádostí rodičů ze Spojených států o sirotky z Haiti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zdeněk Kapitán, ředitel Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí, ve Světě o deváté.

"Myslím, že je hlavně nutné nepodlehnout pocitu, že je potřeba pomoci teď hned. Procedura je složitá právě proto, že poskytuje určité garance, které se týkají zdravotního stavu, právních podmínek nebo volnosti dětí," řekl Zdeněk Kapitán, ředitel Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí.

Uspěchání těchto kroků by podle něj mohlo vyvolat další problémy. "Mám-li se stát osvojitelem, musím projít nějakou přípravou. Toto rozhodnutí není vůbec jednoduché," podotkl Kapitán.

Václav Sochor, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme