Haiťany vyděsila další vlna otřesů

Zemětřesením poničené Haiti postihly silné následné otřesy. Vyvolaly paniku a způsobily, že vystrašení lidé vyběhli do ulic. Zatím není jasné, zda přibyly nové oběti či hmotné škody.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Po zemětřesení na Haiti

Po zemětřesení na Haiti | Foto: Pavel Polák

Zvláštního zpravodaje Radiožurnálu Pavla Poláka zastihly otřesy na letišti v Port-au-Prince.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci na Haiti shrnula redaktorka Rádia Česko Helena Berková

"Všichni lidé okamžitě utekli z letištní haly. Po hodině se pak vrátili ke svým věcem. Letiště stále stojí, přestože jsou na jeho zdech vidět drobné trhliny," hlásil přímo z místa zpravodaj Radiožurnálu.

Následné otřesy bývají častým jevem po velkých zemětřeseních. Ty dnešní měly sílu 6,1 Richterovy škály. To je jen o stupeň méně než minulý týden, kdy otřesy téměř zničily hlavní město Port-au-Prince.

V troskách stále přežívají lidé

Záchranáři vytáhli z trosek i po sedmi dnech čtyři živé lidi. Nejnověji jde o pětadvacetiletou ženu, kterou zavalila zeď zříceného supermarketu. Francouzští záchranáři vyprošťovali Hoteline Losanaovou devět hodin, pomáhali jim přitom haitští hasiči a američtí záchranáři.

Když udeřilo zemětřesení, byla prý v malém bytě nad tím supermarketem v Port-au-Prince. Záchranářům prý řekla, že sice zůstala zaklíněná pod troskami, ale že mohla dýchat a trochu se hýbat. Celý týden ale nepila ani nejedla.

Mexičtí záchranáři včera vytáhli z trosek katedrály v Port-au-Prince živou Annu Ziziovou, které je přes sedmdesát let. A našli také živé patnáctidenní dítě, holčičku, Elisabeth Joassaintovou, která vlastně strávila v troskách půlku života. Její matka mluví o zázraku.

Dítě prý těsně přes zemětřesením nakojila a dala do postýlky. Pak prý běžela pro dítě do druhého patra, ale už to nezvládla, protože dům začal padat. Agentura AP uvádí, že od 12. ledna, tedy od toho zemětřesení, se podařilo vyprostit celkem více než 120 živých lidí.

Washington očekává, že alespoň o dočasný azyl ve Spojených státech požádá 100 až 200 tisíc Haiťanů.Ředitel americké imigrační služby Alejandro Mayorkas ale zdůraznil, že možnost získání dočasného azylu se týká výlučně těch Haiťanů, kteří byli na americké půdě ještě před katastrofou. Ti, kteří se pokusí ilegálně proniknout do Spojených států dodatečně s cílem získat azyl, prý americké úřady vrátí zpět.

Čísla sbírkových účtů:
Lékaři bez hranic: 2101050700/2700, V.S. 111
Člověk v tísni: 40954095/0300, bez V.S.
Charita: 35-1868350237/0100, V.S. 99999
ADRA: 40284028/0300, V.S. 391
Český červený kříž: 222826/5500, bez V.S.

Přispět můžete i prostřednictvím dárcovských SMS a to ve tvaru DMS HAITI nebo DMS SOSHAITI nebo DMS ADRA, na čísle 87777.

Igor Maňour, Helena Berková, Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme