USA posílají na Haiti další vojáky, šíří se rabování

Americká armáda posílá na Haiti další čtyři tisíce příslušníků námořnictva. Celkově tak bude pomáhat s koordinací pomoci karibskému státu zpustošenému zemětřesením šestnáct tisíc amerických vojáků. Mezinárodní pomoc se ještě stále nedostává ke všem postiženým, čekají na ni hlavně v poničených městech dál od metropole.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékaři bez hranic pokračují v poskytování zdravotnické pomoci obětem zemětřesení na Haiti ve svých zdravotnických zařízeních.

Lékaři bez hranic pokračují v poskytování zdravotnické pomoci obětem zemětřesení na Haiti ve svých zdravotnických zařízeních. | Foto: Julie Remy, Lékaři bez hranic

Podle haitských úřadů už leží v hromadných hrobech asi 75 tisíc obětí katastrofy. Zhruba milion a půl lidí připravila tragédie o střechu nad hlavou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Pavla Poláka z nejvíce postižené čtvrti haitského Port-au-Prince

Jak z haitské metropole hlásí zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Polák, po středečních otřesech mají lidé v Port-au-Prince strach, aby se zemětřesení znovu nevrátilo.

Na okraji města běžně spí na lehátkách v zahradách svých domů, protože jejich domy mají porušenou statiku. V centru města spí Haiťané na ulicích pod plachtami.

Ve zbořených obchodních čtvrtích přibývá případů rabování. Haitská policie střílí pro výstrahu do vzduchu, v ulicích tomu přihlížejí Modré přilby OSN. Rabování den ode dne přibývá.

V záplavě špatných zpráv z karibské země jsou ale i světlé okamžiky - i osm dnů po katastrofě záchranáři vyprostili živého člověka. Zachráněná jedenáctiletá holčička je sice silně dehydratovaná a trpí nočními můrami, shledala se ale se svou matkou. Mezinárodní týmy dosud vyprostily přes 120 přeživších.

Haiťané jsou trpěliví

Do oblasti dál proudí pomoc z celého světa. Finančně stále přispívají i Češi, do včerejška se vybralo přes 30 milionů korun. Vláda v týdnu přislíbila 20 milionů. Z Olomouce včera odletěli dva pracovníci charity, aby koordinovali pomoc přímo v karibském státě.

Své odborníky vysílá i společnost Člověk v tísni. Zatím je na ostrově pracovnice Markéta Kutilová, zítra odlétá skupina zdravotníků a dva koordinátoři.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitel společnosti Člověk v tísni Šimon Pánek na Rádiu Česko

Podle ředitele společnosti Šimona Pánka se distribuce pomoci mírně zlepšila. Humanitární pracovníci oceňují obrovskou trpělivost a disciplinovanost Haiťanů.

"Skutečnost, že občas někde dojde k rabování, je v takové extrémní situaci nevyhnutelné. Situace je ale stabilní a to i bezpečnostně. Lidé vše snášejí neuvěřitelně trpělivě," řekl Pánek.

Jen Člověk v tísni vybral na 18 milionů korun. Peníze jdou na okamžitou pomoc, na střednědobé projekty v horizontu měsíců až jednoho roku a pak na vlastní obnovu a rekonstrukci. Právě na poslední fázi, obnovu obydlí, škol a nemocnic je potřeba nejvíce peněz.

Kritika amerického řízení záchranných operací

Spojené státy posílají na místo katastrofy další čtyři tisíce příslušníků námořnictva a pěchoty. Posily k haitským břehům vezou i helikoptéry a obojživelné stroje, aby urychlily komplikované dopravování mezinárodní pomoci po chudé zemi, zdevastované zemětřesením.

Americké řízení záchranné operace kritizovali někteří Haiťané i humanitární skupiny, podle kterých obstrukce zdržují dodávky jídla, vody a léků. Například Lékaři bez hranic si stěžují, že jejich letadlo se zdravotnickým materiálem Američané od neděle třikrát nepustili na přeplněné letiště v Port-au-Prince.

Americká strana kritiku odmítá. Například Bruce Lindsey, velitel letadlové lodi sloužící i jako špičková nemocnice, k tomu v televizi BBC řekl:

"Po tragédii, jaké jsme byli svědky, jednoduše nešlo dostat pomoc postiženým dost rychle. Musím ale říct, že celá americká vláda, ministerstvo obrany i zahraničí, dělá vše co je v lidských silách ke zmírnění utrpení obyvatel Haiti."

Čísla sbírkových účtů:
Lékaři bez hranic: 2101050700/2700, V.S. 111
Člověk v tísni: 40954095/0300, bez V.S.
Charita: 35-1868350237/0100, V.S. 99999
ADRA: 40284028/0300, V.S. 391
Český červený kříž: 222826/5500, bez V.S.

Přispět můžete i prostřednictvím dárcovských SMS a to ve tvaru DMS HAITI nebo DMS SOSHAITI nebo DMS ADRA, na čísle 87777.

Igor Maňour, Marika Táborská, Jan Prokeš, Tomáš Pavlíček, Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme