Bin Ládin se v nahrávce přihlásil k útoku na letadlo

Teroristická síť Al-Káida se přihlásila k nezdařenému atentátu na americké letadlo z loňských Vánoc. Vůdce organizace Usáma bin Ládin na zvukové nahrávce, kterou odvysílala katarská televize Al-Džazíra, zároveň pohrozil Spojeným státům dalšími útoky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Usáma bin Ládin

Usáma bin Ládin | Foto: Federal Bureau of Investigation

Útok, při němž se mladý Nigerijec snažil zničit letadlo směřující do Detroitu, označil bin Ládin za potvrzení předešlých útoků, včetně atentátů ze září 2001.

Přehrát

00:00 / 00:00

O bin Ládinovi a zveřejněné nahrávce mluvil na Rádiu Česko Jiří Schneider, ředitel Pražského institutu bezpečnostních studií.

Americkému prezidentovi Baracku Obamovi vůdce teroristů vzkázal, že Al-Káida hodlá na americké cíle útočit tak dlouho, dokud se bude Izrael těšit z podpory Spojených států. "Je nefér, že si Američané užívají klidného života, když naši bratři v Gaze tak velmi trpí," prohlásil nejhledanější muž světa.

Bin Ládin se na přípravě atentátu asi nepodílel

Nahrávka je podle televizní stanice Al-Džazíra asi měsíc stará. Zatím nebyla ověřena pravost hlasu na záznamu, agentura AP nicméně podotkla, že je podobný dřívějším nahrávkám, které se bin Ládinovi připisují.

Podle amerických zpravodajské služby je nepravděpodobné, že bin Ládin hrál nějakou roli při plánování útoku, který vedl ke zpřísnění bezpečnostních opatření v letecké dopravě.

Údajný terorista, mladý muž z Nigerie, se k němu podle dostupných informací připravoval v Jemenu. Tamní odnož Al Káidy přitom není podle amerických odborníků citovaných v tisku plně pod kontrolou bin Ládina.

'Vánoční' atentát

Třiadvacetiletý islámský radikál Umar Farouk Abdul Mutallab podle zástupců amerického ministerstva pro vnitřní bezpečnost prošel 25. prosince v Amsterodamu bezpečnostní kontrolou a bez potíží nastoupil do letadla mířícího do Detroitu.

Při přistání letadla s téměř 300 lidmi na palubě se Nigerijec snažil odpálit výbušninu ukrytou ve spodním prádle. Pokus však nevyšel a výbušnina začala pouze hořet. Útočníka poté přemohli spolucestující.

Prezident Obama v reakci na incident přiznal selhání bezpečnostního systému a převzal za něj osobní odpovědnost. Americkou veřejnost šokoval zejména fakt, že zpravodajské služby předem o zmíněném Nigerijci věděly. Dokonce měly informace o jeho nástupu do letadla.

Martin Hromádka, Vít Pohanka, Martina Hanáčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme