Premiéři Británie a Irska budou jednat o mírovém procesu v Severním Irsku

O mírovém procesu v Severním Irsku budou dnes jednat premiéři Británie a Irska Gordon Brown a Brian Cowen. Jednání předchází schůzka lídrů politických stran, které se podílejí na regionální vládě Severního Irska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jeden z památníků obětí sektářského násilí v severoirském Belfastu

Jeden z památníků obětí sektářského násilí v severoirském Belfastu | Foto: Jaroslav Skalický

V sídle severoirského parlamentu v Belfastu se sejdou Petr Robinson ze strany Demokratických unionistů, který vládu vede a jeho zástupce Martin Mc Guiness z republikánské strany Sinn Fein. Podle Velkopáteční mírové dohody z roku 1999 řídí totiž Severní Irsko republikáni spolu se stoupenci zachování svazku s Británii společně.

Severoirští předáci se totiž zatím nedohodli na tom, zda by policie a soudnictví měly spadat pod pravomoc severoirské regionální vlády. Republikáni, si předání pravomocí místní vládě přejí. Unionisté chtějí záruky důvěry.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci před schůzkou lídrů politických stran v Severním Irsku přiblížil na Rádiu Česko spolupracovník ČRo v Londýně Ivan Kytka.

"Obě hlavní politická uskupení v Severním Irsku souhlasí s tím, aby místní parlamentní shromáždění mělo kontrolu i nad justicí a policii. Nemohou se pouze dohodnout na tom, jak to bude rychlé," vysvětlil spolupracovník ČRo v Londýně Ivan Kytka.

Připomněl, že Demokratičtí unionisté k tomu přidali podmínku, že chtějí zachování severoirských komisí, které rozhodují o trasách, délce a způsobu provedení tradičních pochodů Oranžských řádů.

"Jsou to pochody, které oslavují dávná vítězství protestantů nad katolíky na irském ostrově. A tato zdánlivě banální záležitost skutečně brání klíčovému dovršení Velkopáteční mírové dohody - aby Belfast měl kontrolu nad policii a soudy, které fungují v Severním Irsku," uvedl Kytka.

Oranžský řád je nevolenou protestantskou organizací tradicionalistů náboženského rozdělení severoirského konce ostrova. "V podstatě je to organizace, která ovlivňuje také hlavní protestantské strany a Sinn Fein právem upozorňuje na to, že by do politického procesu měli hovořit především zastupitelé, kteří mají demokratických mandát a méně organizace, které jsou pozůstatkem náboženských relikvii a náboženských rozdělení, která se podařilo v posledních desetiletích překonat," uvedl.

Skandál Robinsonovy manželky oslabuje mandát DU

V Severním Irsku do politických rozhovorů zasáhl nedávno skandál spojený s osobním životem manželky předsedy Demokratických Unionistů Petera Robinsona.

Iris Robinsonová, která je také politička, podle britských médií porušila zákony, když pro svého devatenáctiletého milence získala údajně 50 000 liber od místních developerů. Robinson proto 11. ledna oznámil, že se na 6 týdnů stáhne z politického života.

"Kauza oslabuje mandát Robinsona při jednáních a oslabuje také pozici Demokratických unionistů. Korupční aspekty aféry totiž začala vyšetřovat policie a není vyloučené, že se Robinson bude muset podrobit policejnímu vyšetřování, což bude mít i politické dopady. Hlavní vládnoucí strana přijde tak o svého lídra a moho by to vést až k předčasným volbám v Severním Irsku," uvedl Ivan Kytka.

Martina Mašková, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme