Na Haiti míří další pomoc z Evropské unie

V Bruselu se sešli ministři zahraničních věcí členských zemí a projednali evropskou pomoc zemětřesením postiženému Haiti. Unie zvažovala, že by na zemětřesením zničené Haiti poslala vlastní policejní misi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Haiťané se snaží na lodích opustit Port-au-Prince

Haiťané se snaží na lodích opustit Port-au-Prince | Zdroj: ČTK

Evropská unie na Haiti posílá necelé 3 stovky policistů. Ti mají mít na starosti udržování bezpečnosti na ostrově, který nedávno postihlo katastrofální zemětřesení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ondřej Houska ve Světě o třetí hovořil o pomoci EU Haiti

Své muže na Haiti pošle šest členských zemí Unie, například Francie, Itálie nebo Nizozemí. Na ostrově se stanou součástí sil, o které svět požádala OSN. Z Česka na Haiti žádní policisté nepojedou.

Své muže pošlou ty země, které mají tak zvané četnictvo, tedy síly, které jsou lépe vycvičené a vyzbrojené než běžná policie.

S vysláním jednotek původně nesouhlasila Británie. Tvrdila, že necelé 3 stovky Evropanů budou na Haiti zbytečné, protože na ostrově už je 20 000 Američanů.

Evropskou pomoc Haiti nedávno kritizoval i český prezident Václav Klaus. Podle něj je nedostatečná. Ministr zahraničí Jan Kohout s tím rozhodně nesouhlasí. Podle ministra je pomoc Unie dobrá, jen ji neumí dostatečně mediálně zviditelnit.

Přehrát

00:00 / 00:00

O pomoci Haiti mluvili v Ozvěnách dne redaktor Ondřej Houska a Šimon Pánek z Člověk av tísni

Haitský ministr zdravotnictví dnes řekl, že počet obětí otřesů z poloviny ledna se zřejmě bude pohybovat - kolem sto padesáti tisíc. Těm, kdo přežili a strádají v provizorních podmínkách, se snaží pomoci i humanitární organizace. Na konto těch českých přišlo jen o víkendu osm milionů korun, celkem už přes padesát milionů.

O pomoci v Montrealu

V Kanadě se dnes koná dárcovská konference pro Haiti. Šimon Pánek, ředitel obecně prospěšné společnosti Člověk v tísni v Ozvěnách dne řekl, že tato konference nevnese do pomoci řád, tem se musí vytvořit přímo na místě. "Donátorská konference mluví o aktuálních problémech,ale i o době stabilizace a obnovy, což jsou dvě etapy, které už nezbývají na prvních stránkách novin."

Z největší problém Pánek označil zprůchodnění distribuce pro všechny potřebné. "Na samotném ostrově se zdá být pomoci pro první období dostatek, ale topí se ve skladech. Distribuovat se nedá aspoň bez minimálního plánu, minimálních znalostí."

Čísla sbírkových účtů:
Lékaři bez hranic: 2101050700/2700, V.S. 111
Člověk v tísni: 40954095/0300, bez V.S.
Charita: 35-1868350237/0100, V.S. 99999
ADRA: 40284028/0300, V.S. 391
Český červený kříž: 222826/5500, bez V.S.

Přispět můžete i prostřednictvím dárcovských SMS a to ve tvaru DMS HAITI nebo DMS SOSHAITI nebo DMS ADRA, na čísle 87777.

Milan Kopp, Lukáš Vincourek, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme