Venezuelská opozice protestuje proti zavírání televizí

Venezuelu čekají další demonstrace proti politice prezidenta Huga Cháveze. Opozice je svolala například před budovou Národní telekomunikační rady, která nařídila kabelovým operátorům vypnout devět programů, včetně populární televize RCTV.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Venezuelský prezident Hugo Chávez

Venezuelský prezident Hugo Chávez | Foto: Gobierno Bolivariano de Venezuela

Poté, co úřady RCTV bez důvodu neprodloužili licenci pro pozemní vysílání, přestala tato komerční kabelová stanice nakloněná venezuelské opozici vysílat úplně.

Venezuelský regulační úřad pro telekomunikace nařídil odstřihnout televizi po sobotním projevu prezidenta Huga Cháveze, který stanice neodvysílala.

Podle rozhodnutí úřadu přitom patří RCTV Internacional nově mezi domácí média, a musí se tak řídit zákonem, který ukládá povinnost podobné projevy či prohlášení vysílat.

"Nesouhlasíme s tímto krokem, kterému nepředcházelo žádné soudní rozhodnutí," uvedla televize. "Nedodržovat zákony je jejich volba," kontroval Chávez ve svém nedělním seriálu Volejte prezidentovi.

Chávezova popularita se v poslední době značně propadla kvůli vysoké inflaci, rozrůstajícímu se zločinu a nebo častému vypínání elektřiny.

Venezuelané přitom budou v září volit parlament. Sjednocená opozice chce Socialistickou stranu prezidenta Cháveze, která má v parlamentu většinu, co nejvíc oslabit.

Martin Hromádka, David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme