Tripartita se shodla na opatřeních proti krizi

Tripartita se dohodla na 38 protikrizových krocích. Krátkodobá opatření mají prorůstový charakter. Týkají se trhu práce, zlepšení podnikatelského prostředí, podpory investic nebo například přesunutí prostředků na zrychlené čerpání z fondů Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

premiér Jan Fischer

premiér Jan Fischer | Zdroj: ČTK

Podstatné je, že jde o krátkodobá opatření, o kterých může rozhodnout vláda, protože nevyžadují legislativní změny. Nebude je tedy zdržovat schvalování poslanců.

Zástupci zaměstnavatelů i odborářů chápou shodu jako pozitivní signál nejen pro domácí ekonomickou scénu, ale také pro zahraniční investory. To ocenil i premiér Jan Fischer.

Přehrát

00:00 / 00:00

Premiér Fischer po jednání tripartity

"Našli jsme 38 bodů, na kterých jsme dosáhli shodu, které přijdou do zodpovědnosti jednotlivých ministrů a samozřejmě budou na nich spolupracovat jak zástupci odborů, tak zaměstnavatelů," řekl premiér.

Podle viceprezidenta Svazu průmyslu a obchodu Jaroslava Hanáka jsou důležité přesně stanovené termíny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaroslav Hanák ve Světě o třetí Rádia Česko o dnešním jednání tripartity

"Těchto 38 opatření přijme vláda 8. února, tak jsme se dohodli. Od 9. února doufám, že úředníci na ministerstvech podle odpovědnosti začnou pracovat v součinnosti s námi," uvedl na Rádiu Česko.

22. dubna pak vláda předloží zprávu, jak body plní. Podle Hanáka jsou pro zaměstnavatele nejdůležitější právě prorůstová opatření.

"Když se udělá revitalizace elektrárny Prunéřov, tak to jsou stovky pracovních míst a je to 25 miliard korun na zakázky především pro české firmy. Což vidím, že to může být dost klíčový parametr pro oživení trhu," zdůraznil Hanák v pořadu Stalo se dnes.

Také šéf odborářů Milan Štěch ocenil například dohodu o obnově elektrárny Prunéřov, dostavbě třetího a čtvrtého bloku elektrárny Temelín, vytvoření podmínek pro konečné rozhodnutí o výstavbě jezů na Labi nebo dobudování dopravní infrastruktury.

"Teď v krátké době se udělá určitá revize přípravy těch staveb, i co se týká finančního zabezpečení, tak, aby ten horizont nebyl jenom letošní rok, ale aby už bylo jasné, že ty stavby, když se rozestaví, tak že se příští rok taky bude na nich pokračovat," uvedl Štěch.

Jitka Hanžlová, Marika Táborská, Martina Mašková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme