Haiťané budou potřebovat další lékařskou pomoc

Na Haiti začala očkováním dětí velká kampaň, která má za cíl zamezit šíření infekčních chorob během humanitární krize po devastujícím zemětřesení. Ranění a pohromou jinak zasažení Haiťané budou i v následujících týdnech potřebovat další lékařskou pomoc.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé v táboře

Lidé v táboře | Foto: Pavel Polák

Podle českého chirurga Jana Trachty, který se právě vrátil ze záchranné operace na Haiti, bude zapotřebí mimo jiné mnoha ortopedických nebo plastických operací.

"Byla tam řada menších i větších nevládních organizací, které v chaosu neposkytly odbornou pomoc. U mnoha pacientů se předstíralo, že jsou léčení. Přikládali se jim obvazy, ale tito lidé budou ještě potřebovat amputace," řekl Trachta.

Podle něj bude pro tyto pacienty zapotřebí vyrobit tisíce protéz. "Bude potřeba fyzioterapeutů, aby je začlenili zpátky do života. To je jeden z důvodů, proč naše nemocnice na místě zůstanou řádově měsíce a proč na Haiti posíláme další týmy lékařů a sester," dodal Trachta.

I tři týdny po zemětřesení na Haiti zůstává největším problémem nedostatek pitné vody. Jídlo a voda spolu s další humanitární pomocí se sice dostává k stále více Haiťanům, pomůže jim ale jen na několik málo dní.

"Pomoc by měla být systematická a pravidelná," řekla Irena Klimková z olomoucké Arcidiecézní charity, která v současnosti působí v hlavním městě Haiti Port-au-Prince.

Jak můžete pomoci?

Čísla sbírkových účtů:
Lékaři bez hranic: 2101050700/2700, V.S. 111
Člověk v tísni: 40954095/0300, bez V.S.
Charita: 35-1868350237/0100, V.S. 99999
ADRA: 40284028/0300, V.S. 391
Český červený kříž: 222826/5500, bez V.S.

Přispět můžete i prostřednictvím dárcovských SMS a to ve tvaru DMS HAITI nebo DMS SOSHAITI nebo DMS ADRA, na čísle 87777.

Jan Prokeš, Pavel Polák, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme