Rio de Janeiro se připravuje na žhavý karneval

Zatímco u nás máme sněhu až dost, v Riu zažívají podle meteorologů nejteplejší únor v posledních letech. V úterý tam bylo dokonce nejtepleji na celé Zemi - přes 46 stupňů ve stínu. Letošní karneval v Riu ale zlomí nejspíš úplně jiný rekord - nejmladší tanečnici v čele bicí skupiny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rio de Janeiro je také synonymem pro ohromný přístav

Rio de Janeiro je také synonymem pro ohromný přístav | Foto: Pavla Jazairiová

Rio, 40 stupňů... Název legendárního filmu, který se stal v Brazílii notoricky známým souslovím, zřejmě dobře vystihne letošní karneval. Úřady se vlny veder bojí: tento týden zemřelo v ulicích, většinou cestou k lékaři, víc než 30 lidí.

Letos proto místo reklamy na kondomy zvolili prevenci před horkem - doporučují lidem, aby nezapomínali na pitný režim. Soutěžní přehlídky škol samby se naštěstí tradičně konají v noci.

Přehrát

00:00 / 00:00

O karnevalu v Riu, bezpečnostních opatřeních a nejmladší královně samby mluvil na Rádiu Česko Petr Klíma, bývalý pracovník české ambasády v Brazílii.

Pozdní hodiny ovšem nejsou důvodem, proč soud v Riu de Janeiru rozhodoval o tom, zda v průvodu může jít sedmiletá dívka Júlia Lira. Dcera prezidenta karnevalového týmu Viradouro totiž půjde za královnu bicí skupiny - tedy na místě, kde se většinou svůdně vrtí polonahé opálené modelky či herečky z telenovel.

Státní rada na ochranu dětí namítala, že to může navádět ke zneužívání dětí. Soud však rozhodl, že sedmiletá Júlia na sambodrom může. Dal tak za pravdu těm, kteří tvrdí, že tak malá holčička přece nemůže být sexuálním symbolem, a hlavně, že karneval v Riu je především oslavou horkokrevné hudby a tance.

I když od zástupců školy samby Viradouro to zní trochu pokrytecky: V minulých letech do role královny bicí angažovali brazilskou sexbombu Julianu Paes. A jednou si dokonce za soutěžní téma vybrali kamasutru.

Milan Kopp, David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme