V americkém New Orleans vrcholí místní karneval

Když se řekne karneval, většina lidí si vybaví pestrobarevné kostýmy a krásky z brazilského Rio de Janeira. Centrem karnevalu ve Spojených státech je ale New Orleans. Právě sem každý rok přijíždí statisíce turistů z celého světa.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prodejna korálků v New Orleansu

Prodejna korálků v New Orleansu | Foto: Miroslav Konvalina

Většina hotelů má vyprodáno už několik měsíců dopředu, letecké společnosti pravidelně během karnevalového období zvyšují ceny letenek. Karneval má tady na jihu USA velkou tradici.

Přehrát

00:00 / 00:00

Atmosféru v reportáži přibližuje spolupracovnice ČRo Julie Urbišová.

"Proč se karneval usadil v New Orleans a na pobřeží Mexického zálivu? Zaprvé se tady lidé umí bavit, za druhé je to každoroční součást jejich roku a tradice, se kterou vyrůstali a hlavně karneval spojuje různé skupiny lidí - černé i bílé, Francouze, Iry, Němce, Španěly. Lidé můžou být kýmkoliv, aby se mohli účastnit karnevalu. Je to zábava pro všechny," vysvětluje folklorista Nick Spitzer, který se karnevalem zabývá už třicet let.

Místní se do karnevalové nálady dostávají hned po Vánocích. Přesněji po svátku Tří králů, kdy oficiálně zdejší karneval nazvaný Mardi Gras začíná. Lidé ozdobí své domy do barev karnevalu fialové žluté a zelené a pekárny začínají s přípravou speciálního koláče takzvaného Královského dortu.

Ta největší sláva ve městě ale začíná až dva týdny před samotným Mardi Gras, což je takzvané Tučné úterý. Tedy úterý před Popeleční středou, které tradičně období karnevalu, neboli v českém prostředí známý masopust, uzavírá.

Velké alegorické vozy

Celé tyto dva týdny je New Orleans plné různých přehlídek. Velké alegorické vozy s lidmi v kostýmech střídají dechové kapely středoškolských studentů a mažoretky.

Přehlídkám přihlíží tisíce obyvatel New Orleans, ale i turisté ze všech možných koutů světa. Karneval na jihu USA není přehlídkou tanečních škol a vnadných krásek jako v Riu, ale je to rodinný svátek.

Sedmdesátiletá Lillie Gouldová, kterou jsem potkala v davu u jedné z největších přehlídek Bacchus, působila v New Orleans celý svůj život jako učitelka historie. Sem se přišla podívat kvůli svým bývalým žákům.

"Učila jsem většinu těch mužů, co pojedou na několika vozech, takže předpokládám, že až budou projíždět okolo mě, zastaví a hodí mi nějaké korálky," říká Lillie Gouldová a prozrazuje, co je na přehlídkách v New Orleans tou největší zábavou.

Ano, jsou to právě levné plastové korálky a jiné drobnosti. Lidé, kteří postávají okolo vozů křičí ze všech sil, aby jim muži v kostýmech nějakou drobnost shodili.

Korálky všemožných barev a tvarů

Většina pak odchází ověšená korálky všemožných barev a tvarů. Zajímavostí je, že až do šedesátých let se korálky pro místní slávu dovážely z československých bižuterek, později je nahradily plastové a mnohem levnější vyráběné v Číně.

"Na New Orleans je skvělé hlavně to, že tady v karnevalovém davu se vedle sebe můžou potkat lidé bohatí s těmi, kteří třeba právě stojí před bankrotem, nebo lidé různé barvy pleti a všichni jsou tu přátelé. Ta radost a sláva z karnevalu stírá všechny rozdíly a spojuje je právě to, že se perou o věci, které by si normálně v obchodě mohli koupit za tři centy," popisuje mardigrasovskou náladu Lea Telthorstová, která bydlí jen několik bloků od ulice St. Charles, kterou projíždí většina přehlídek.

"Jestli jednou vyhraji v loterii, koupím si dům přímo na St. Charles, abych se na všechno mohla dívat pohodlně ze svého balkónu," dodává Lea, která obvykle za sezónu přihlíží alespoň šesti zhruba čtyřhodinovým přehlídkám.

Mardi Gras je původně křesťanský svátek s kořeny v Evropě. Na nový kontinent jej přivezli v sedmnáctém století francouzští kolonizátoři. Je tu ale ještě jedna historka o původu zdejších karnevalových průvodů.

Turistů přijede několik set tisíc

"Někde jsem zaslechla, že úplně první velkolepá přehlídka vnikla proto, že se jeden pán chtěl pochlubit svým bohatstvím a předvést se před svými přítelkyněmi, no lépe řečeno prostitutkami. Vůbec bych se tomu nedivila, protože na ulici Canal byla slavná čtvrt prostitutek a New Orleansu se říká město hříchu," spekuluje Lea Telthorstová.

Hřích se dodnes během karnevalu odehrává hlavně v centru ve Francouzské čtvrti, kde se korálky hážou za odměnu jen těm, kteří obnaží alespoň část těla. Toto je odvrácená strana Mardi Gras, kterou se obyvatelé New Orleans neradi chlubí, kterou ale naopak coby nezávaznou zábavu zbožňují turisté. Těch každý rok přijede několik set tisíc a jsou tak výraznou posilou městského rozpočtu.

Letošní karneval měl jednu zvláštnost. Víc než fialovo-žluto-zelené bylo Mardi Gras spíš zlato-černé. To jsou totiž barvy místního fotbalového týmu Saints, který letos poprvé v historii vyhrál Super Bowl.

Saints měli svůj speciální průvod, na který podle odhadů přišlo až osm set tisíc fanoušků a fotbalovou tematiku si vybralo i mnoho jiných přehlídek. Na vozech některých z nich se objevili samotní hráči týmu včetně quarterbacka Drew Breese. Pro tým i fanoušky to byla nejlepší oslava překvapivého vítězství.

Alice Kottová, Julie Urbišová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme