Chile zasáhlo silné zemětřesení. Pacifikem se řítí vlna tsunami

Chile zasáhlo masivní zemětřesení. Otřesy o síle 8,8 stupně Richterovy škály pocítili obyvatelé hlavně v okolí města Concepcion na jihu země. Úřady už napočítaly téměř 122 mrtvých. Kvůli tsunami jsou v pohotovosti ostrovy v Pacifiku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Televizní záběry následků zemětřesení v Chile

Televizní záběry následků zemětřesení v Chile | Foto: AFP

Zemětřesení nastalo okolo půl osmé ráno SEČ. Epicentrum mělo v Tichém oceánu 317 kilometrů jihozápadně od metropole Santiaga de Chile, v hloubce 55 kilometrů.

Chilská prezidentka Michelle Bacheletová oznámila, že vláda má dosud hlášených 76 mrtvých. Tento počet ale podle ní nemusí být konečný a lze očekávat také velký počet zraněných.

Prezidentka zároveň vyhlásila v centrální části země stav nouze a vyzvala občany, aby zachovali klid.

České velvyslanectví v Santiagu agentuře ČTK sdělilo, že nemá zprávy o případných obětech mezi Čechy. O žádných problémech Čechů neví ani mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura. V zemi nyní je podle něj asi 150 českých turistů.

Otřesy napáchaly v metropoli velké škody

Geologická služba USGS odhaduje sílu otřesů na 8,8 stupně Richterovy škály. Otřesy takové intenzity mají potenciál způsobit značné škody na budovách.

Zprávy z oblasti se šíří velmi pomalu. Na řadě míst nefunguje elektřina ani telefonní linky. Nicméně podle chilských médií otřesy nevydrželo několik budov ve městě Curico a poškozené jsou i stavby v historické části metropole Santiaga de Chile.

Mimo provoz je i tamní mezinárodní letiště, na řadě míst hořelo, narušené jsou silnice i mosty a několik nemocnic muselo být evakuováno. Lidé na ulicích zůstávali i hodiny po otřesech, ale úřady už je začaly vybízet k návratu domů.

Tsunami se šíří Pacifikem

Americké středisko vydalo po prvních otřesech výstrahu před tsunami pro celou Jižní Ameriku. Chile již varování zrušilo, protože tam výraznější přílivová vlna nepřišla.

Ohroženy však mohou být tichomořské ostrovy včetně Havaje. Silná vlna už dorazila na ostrov Juan Fernández asi 660 kilometrů před chilským pobřežím a podle médií tam způsobila výraznější škody. Na Velikonočním ostrově zahájilo chilské námořnictvo preventivní evakuaci obyvatel.

Na úder vodního živlu se připravují i další ostrovy v Pacifiku, včetně Francouzské Polynésie a zmiňovaných Havajských ostrovů. Tam by pode seizmologa Aleše Špičáka měla tsunami dorazit za několik hodin. "Podle informací centra pro Pacifik nebylo varování ohledně tsunami odvoláno. Na Havaj by měla vlna dorazit asi za 15 hodin od vzniku. Je tedy ještě čas na to, aby se údaje z Pacifiku vyhodnotily jinak nebo upřesnily. Nebezpečí ale přetrvává," řekl Špičák Radiožurnálu.

V pátek pozdě večer postihlo zemětřesení o síle 6,9 stupně Richterovy škály také Japonsko. Škody byly minimální, odborníci však poukazují na to, že obě zemětřesení na opačných koncích pacifické zemské kry spolu mohou souviset.

Stejnou oblast Chile zasáhlo zemětřesení 22. května 1960. Otřesy měly intenzitu 9,5 stupně Richtera, vyžádaly si 1655 lidských životů a dva miliony lidí připravily o přístřeší. Tsunami tehdy měla takovou intenzitu, že zabíjela i na Havaji, v Japonsku a na Filipínách, způsobila škody i na západním pobřeží USA.

Martin Hromádka, Lubica Bergmanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme