Obětí otřesů v Chile přibývá. Tsunami už hrozí jen Japonsku

Přes 300 mrtvých už napočítaly úřady po ničivém zemětřesení, které v sobotu zasáhlo Chile. Počet obětí pravděpodobně ještě poroste. Největší otřesy za posledních 50 let o síle 8,8 stupňů Richterovy škály poškodily celkem 1,5 milionu domů, postižených lidí jsou dva miliony.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Následky zemětřesení v Chile.

Následky zemětřesení v Chile. | Foto: AFP

Tsunami, které masivní zemětřesení v Chile vyvolalo, už dorazilo na Kamčatku. Oproti předpokladům ale bylo poloviční a dosáhlo maximálně 80 centimetrů.

Hrozí tak už jen v Japonsku, kde úřady poprvé po patnácti letech vydaly významné varování před přílivovou vlnou a evakuovaly statisíce lidí. Z dosavadního průběhu se dá předpokládat, že evakuace bude pouze preventivní.

Vlna se rychlostí letadla přehnala přes čtvrtinu světa, ale i když třeba na souostroví Juan Fernandéz napáchala značné škody, naštěstí nezopakovala zkázu, jakou svět zažil při tsunami v Asii v roce 2004.

Stav nouze

V Chile platí stále stav nouze. Vyhlásila ho odstupující prezidentka Michelle Bacheletová, zároveň ale vyzvala veřejnost ke klidu. Obyvatele ale dál straší následné otřesy. Jejich intenzita dosahuje v průměru kolem 6 stupňů Richterovy škály.

Přestože svět už nabídl pomoc v řádu milionů dolarů, tak chilský ministr zahraničí nechce nic uspěchat a prozatím ji odmítl. Podle něj bude lepší počkat na přesné zhodnocení situace a stanovit si priority. Uspěchanou a chaotickou pomoc považuje za plýtvání materiálu, lidské práce i dobré vůle.

Jen v metropoli Santiagu se zhroutilo několik budov a mostů, škody hlásí ale i tamní mezinárodní letiště, které bude nejméně dva dny zavřené. Spoje, které do Chile měly a mají namířeno tak budou zatím přistávat v Argentině. Vůbec nejblíž epincentru bylo další velké chilské město Cocepción. Tam například kvůli poškození museli evakuovat několik nemocničních budov.

Česká ambasáda v chilské metropoli Santiagu informovala, že zatím nemá žádné zprávy o případných českých obětech - České televizi to potvrdil velvyslanec Zdeněk Kubánek.

"Počty mrtvých a pohřešovaných každým okamžikem narůstají. Myslím, že to budou v konečném důsledku až stovky osob. V současné době nemáme hlášené újmy na zdraví českých občanů. Naštěstí chilská architektura je vystavena tak, aby zemětřesením vesměs odolala," řekl Kubánek.

Japonská předzvěst

V pátek pozdě večer postihlo zemětřesení o síle 6,9 stupně Richterovy škály také Japonsko. Škody byly minimální, odborníci však poukazují na to, že obě zemětřesení na opačných koncích pacifické zemské kry spolu mohou souviset.

Stejnou oblast Chile zasáhlo zemětřesení 22. května 1960. Otřesy měly intenzitu 9,5 stupně Richtera, vyžádaly si 1655 lidských životů a dva miliony lidí připravily o přístřeší. Tsunami tehdy měla takovou intenzitu, že zabíjela i na Havaji, v Japonsku a na Filipínách, způsobila škody i na západním pobřeží USA.

Lubica Bergmanová, Lukáš Vincourek, Ondřej Bouda, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme