Čeští občané v Chile by měli být v pořádku, říká velvyslanec

Po zemětřesení, které zasáhlo jihoamerické Chile, už zemřelo víc než sedm set lidí. Sobotní otřesy o síle až 8,8 stupně Richterovy škály vyvolaly v Tichém oceánu přílivovou vlnu tsunami, která ovšem zabíjela jen na chilském území. "Nezaznamenali jsme dosud žádné oběti ani zranění mezi českými občany," říká český velvyslanec v Chile Zdeněk Kubánek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Následky zemětřesení v Chile

Následky zemětřesení v Chile | Foto: AFP

Další, následné otřesy byly hlášeny v neděli večer ze střední oblasti Chile. Ty už ale nebyly tak silné a zatím nejsou hlášeny nové oběti či škody.

"Situace na území celé země se postupně stabilizuje. Úřady vyhodnocují stav zasažených oblastí, přičemž podle jejich informací zemětřesení zasáhlo až osmdesát procent chilského území," popsal situaci český velvyslanec v Chile Zdeněk Kubánek.

Škody se podle něj vyšplhají na patnáct až třicet miliard dolarů, což představuje deset až patnáct procent hrubého domácího produktu Chile.

I přes rabování, které se objevilo ve městě Concepción, panuje mezi lidmi velká solidarita. "Chilská vláda se rozhodla vyslat do vnitrozemí a do míst, kde k rabování dochází, armádu," řekl Kubánek.

Největší škody zemětřesení způsobilo na obydlích i na pozemních komunikacích. Na mnohých místech jsou narušeny obvody elektrické energie, plynovody. Infrastruktura zatím nebyla zprovozněna.

Přehrát

00:00 / 00:00

Český velvyslanec v Chile Zdeněk Kubánek ve Světě o osmé.

Bez elektrické energie je i velká část hlavního města Santiago de Chile. "Postupně se to zprovozňuje. Nefungují mnohde pevné linky, takže nefunguje ani internet. Prozatím na neurčitou dobu je uzavřeno mezinárodní letiště v Santiagu a v Concepción," přiblížil český velvyslanec.

Poničená je i česká ambasáda a služební byty diplomatů. "Naštěstí se nejedná o závažné poruchy statiky budov. Troufám si říct, že svépomocí jsme schopni udělat opravy," řekl Kubánek.

I další čeští občané by podle měj měli být v pořádku. "Neprodleně po zprovoznění mobilní sítě jsme kontaktovali české občany trvale žijící v Chile a turisty. Především ty, nacházející se v postižených oblastech. Mezi nimi jsme doposud nezaznamenali žádné oběti ani zranění. Ale netvrdím, že jsme ve spojení se všemi. Čeští občané, troufám si říct, dopadli dobře," potvrdil velvyslanec.

Chilská vláda zatím oficiálně nepožádala o humanitární pomoc. "Nicméně některé země, jako Spojené státy nebo Evropská unie, už pomoc nabídly a uvidíme, jak se situace vyvine a zda to chilská vláda přehodnotí," podotkl Kubánek.

Václav Sochor, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme