OSN chce spojit boj proti AIDS s úsilím za práva žen

Nemoc AIDS je nejčastější příčinou smrti u žen v produktivním věku po celém světě, zaznělo na konferenci OSN k této nemoci. Skoro 30 let od začátku epidemie HIV se svět stále ještě příliš málo zajímá o ženskou zkušenost s touto nemocí. Přitom právě ženy jsou nejčastěji nakažené, ale ne vlastní vinou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Africké ženy

Africké ženy | Foto: Zuzana Gálová

Podle statistik až 70 procent všech žen bylo někdy donuceno k sexuálnímu styku bez ochrany. Na problém upozornil i ředitel programu UNAIDS Michel Sidibé.

"Od Afriky přes Asii až po Latinskou Ameriku vidíme nárůst nespravedlnosti. Množí se násilí na ženách. V mnoha zemích jsme svědky hromadného znásilňování. Obchod se ženami a zvláště mladými dívkami kvete. Ale přitom všechny tyto ženy nemají přístup k potřebným službám nebo programům, které by jim pomohly," zdůraznil Sidibé.

Přehrát

00:00 / 00:00

OSN chce spojit boj proti AIDS s úsilím za práva žen

A rovnou dodává, že bez většího důrazu na práva žen se ale země třetího světa nikdy nemohou vymanit z bludného kruhu nemocí a bídy:

"Osobně si myslím, že pokud stát ignoruje polovinu své populace, tak nemá šanci se zdravě rozvíjet. Přestože je na světě polovina žen, tak reprezentují jen asi 10 procent příjmů. A tato nerovnoprávnost se nutně promítá i do jejich sociálního postavení, potažmo do jejich zdraví. Dokud ženy budou jen pasivními příjemci, tak nejenže se nikdy nemůže vyřešit epidemie HIV, ale také nemůže dojít k potřebným společenským změnám."

OSN si na rozdíl od některých států a dalších institucí uvědomuje, že celý problém je potřeba řešit komplexně. Bez dodržování lidských práv bude boj proti epidemii HIV marný a naopak.

"Snažíme se vytvořit nové hnutí. Mobilizovat svět, aby se postavil čelem k této nové krizi. Musíme zastavit násilí na ženách, musíme více cílit zdravotní programy na ženy. Osvěta a vzdělání je jediná cesta kupředu. Musíme zabránit šíření choroby na novorozeňata. Těch se ročně v Africe už nakažených narodí 400.000 a 30 procent z nich se nedožije jednoho roku. A dosáhnout toho lze tím, že naučíme mladé dívky, jak se bránit, jak žít jiný smysluplný život. Politici všech zemí by se měli soustředit především na osvětu mladých dívek," burcuje svět Michel Sidibé.

OSN plánuje spustit už brzy nový program integrující boj proti AIDS a za práva žen v několika zemích, například v Libérii.

Martin Hromádka, Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme