Dárcovská konference přinesla Haiti 5,3 miliard dolarů

Pět miliard a 300 milionů dolarů na následující dva roky se vybralo při dárcovské konferenci na pomoc Haiti v New Yorku. Nejchudší země západní polokoule postižená v lednu ničivým zemětřesením má navíc přislíbeno téměř deset miliard dolarů dlouhodobé pomoci na obnovu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prázdné ulice s rozbořenými domy

Prázdné ulice s rozbořenými domy | Foto: Pavel Polák

Představitelé Haiti by se bývali spokojili s částkou téměř 4 miliardy dolarů, takže příslib v sídle OSN předčil jejich očekávání.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prozatimní tábory pro obyvatele Haiti, kteří přišli o pomoc.

Země na konferenci také představila své plány obnovy. Vláda zdůraznila, že jejím cílem není Haiti obnovit, ale nově vybudovat. Rekonstrukce by měla odstranit strukturální příčiny dlouhodobé špatné ekonomické i společenské situace.

Dárcovskou konferenci v New Yorku zaštítily Spojené státy, Kanada, Francie, Španělsko, Brazílie a Evropská unie. Sedmadvacítka přislíbila Haiti více než jednu miliardu eur. A Česká republika se na daru podílela právě v rámci unie.

Haiti se vzpamatovává ze zemětřesení, které zemi zasáhlo 12. ledna. Napáchalo škody za téměř osm miliard dolarů, přímo zasáhlo jeden a půl milionu lidí. Katastrofa si vyžádala více než tři sta tisíc životů a zhruba stejný počet zraněných.

Dnešní situace na poničeném ostrově

V současnosti komplikují situaci na Haiti silné deště. Jejich intenzita se neustále zvyšuje, začátkem tohoto týdne zasáhl nával dešťů hlavní město, které se už od ledna snaží k návratu k normálu.

"Provizorní tábory, ve kterých je umístěno něco přes milion lidí, byly naprosto pod vodou. Naši spolupracovníci popisují, že se jednalo spíš o bahnité řeky," vysvětluje mluvčí Arcidiecézní charity Olomouc, Marek Navrátil.

Lidé, kteří žijí v dozatimních táborech, tak přišli i o své provizorní přístřešky a veškerý majetek, který v nich měli uložený. Jak říká Navrátil, mnoho možností v tuto chvíli Haiťané nemají:

"Některé tábory jsou třeba i o sta tisíci lidech. Tábory nelze moc přesouvat," říká Marek Navrátil a dodává, že kdyby deště neustaly, zřejmě by došlo k tragédii srovnatelné se samotným zemětřesením.

Pomoci je dost, váznou distribuční kanály

Martin Navrátil z Arcidiecézní charity Olomouc potvrzuje, že Haiťané v současné chvíli potřebují všechno. Od zemětřesení neustále proudí na ostrov dodávky s potravinovou či materiální pomocí. Spojovací uzly ale nejsou schopné přijímat posílané a potřebné množství.

"Haiti je ostrov, který je možné zásobovat buďto lodí nebo letecky. Ale ty kapacity jsou omezené. Navíc Haiti nelze srovnávat s ničím, co známe z České republiky. Jsou tam špatné silnice, je tam špatná infrastruktura," říká Navrátil.

Po tragédii se sice vybudovali provizorní způsoby infrastruktury, ale ty zůstávají stále jen provizorními. "Zhoršující se počasí by toto všechno uvedlo zpět do špatných situací," říká Návrátil.

Lenka Buriánková, Tomáš Pavlíček, Zuzana Walterová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme