Obama má oznámit novou jadernou strategii USA

Americký prezident Barack Obama dnes zveřejní novou jadernou strategii své vlády . Bude v ní pravděpodobně řeč o omezení jaderného arzenálu USA a promluví také o roli nukleárních zbraní v dnešní Americe.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odpálení rakety - ilustrační foto

Odpálení rakety - ilustrační foto | Foto: US Department of Defense

Ve čtvrtek v poledne na Pražském hradě pak Obama a jeho ruský protějšek Dmitrij Medveděv podepíší smlouvu o jaderném odzbrojení. K podpisu dojde zhruba rok poté, co americký prezident v Praze představil svou vizi světa bez jaderných zbraní.


Podle vojenského analytika Martina Kollera k podpisu dochází v době zásadních geopolitických i technologických změn.

„Staré smlouvy v podstatě měly jednu obrovskou výhodu, že díky paritě z hlediska jak vývoje jaderných zbraní, tak jejich nosičů, vytvořily situaci, že nemohlo být vítěze. V současné době je situace jiná, to znamená, jedná se spíše o smlouvu o důvěře z hlediska získání převahy, a to nikoli z hlediska nosičů a jaderných zbraní, ale o možnost jejich zastavení.“

„Jedná se tedy fakticky o zásadní problém prvního a druhého úderu. Přitom smlouva neřeší otázku rychle rostoucí jaderné mocnosti, jakou je například Čína.“ Připomněl Koller.

Pražský summit

Přípravy na rusko-americký summit v Praze jsou v plném proudu. Ruský letoun Iljušin už tam přepravil obrněnou limuzínu prezidenta Medveděva. Ten většinou pro tyto účely používá prodloužený a speciálně vybavený Mercedes Pullman. Americký letoun zase přivezl vrtulník, který má pro neočekávané události k dispozici šéf Bílého domu.

Obamovu limuzínu Cadillac One zřejmě Američané přivezou do Prahy až dnes kolem poledne. Ruský prezident do Prahy dorazí už ve středu ze Slovenska, jak se předpokládalo. Americký prezident přiletí ve čtvrtek ráno a zdrží se do pátku.

Milan Kopp, Klára Stejskalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme