Kubánský kardinál Ortega vyzval k propuštění politických vězňů

Kuba je v nejhorší krizi za poslední dobu. Prohlašuje to hlava katolické církve na komunistickém ostrově kardinál Jaime Ortega. Ten vyzval mimo jiné i k propuštění politických vězňů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Raúl Castro

Raúl Castro | Foto: Valter Campanato

„Kuba potřebuje změny a potřebuje je rychle,“ uvedl mimo jiné kardinál Ortega v rozhovoru pro katolický list Palabra Nueva – Nové slovo. Zpravodajové na místě uvádějí, že to není poprvé, co třiasedmdesátiletý kardinál kritizoval poměry v komunistické zemi.

Ale teď se poprvé vyjádřil tak ostře a otevřeně. Vyzval k osvobození politických vězňů a odsoudil šikanu světoznámého hnutí manželek vězněných disidentů - Ženy v bílém. Kritizoval ale také amerického prezidenta Obamu, protože nezahájil s kubánským režimem skutečný dialog.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kuba.mp3

„Situace na Kubě je opravdu špatná. Kardinál Ortega měl na mysli především ekonomické a sociální problémy. Lidé se začínají bouřit a atmosféra je tam velmi napjatá. Někdo možná čekal, že s nástupem Raúla Castra k moci nastanou nějaké změny. To se však nestalo. Podle mého názoru by se mělo o těchto věcech mluvit více a vyjádření kardinála Ortely přicházejí v pravou chvíli,“ popisoval vedoucí španělské redakce Českého rozhlasu 7 Freddy Valverde.

Emigrace do USA - politický tah Fidela Castra

Vztahy římskokatolické církve a komunistického režimu byly po revoluci v roce 1959 nepřátelské, ale zlepšily se poté, co ostrov navštívil v roce 1998 papež Jan Pavel II. Církev je jedním z mála nezávislých hlasů na Kubě a ke křesťanství se hlásí podle odhadů asi 40 procent Kubánců. Přesto zůstává otázkou, jaký dopad budou kardinálovy výroky mít.

„Stačí se podívat, jak to vypadalo v bývalém Československu, co se církve týče. Je to velmi podobné, hodnostáři jsou dnes sledováni a odposloucháváni. Návštěva papeže Jana Pavla II. byla okamžikem dá se říct otevřenosti, ale to trvalo jen chvíli. Jestliže se Jaime Ortega pustil do tak tvrdé kritiky, tak už to musí mít závažný důvod. Mezi lidmi panuje nespokojenost,“ dodal Valverde.

V souvislosti s Kubou se připomíná jedno výročí - v těchto dnech uplynulo 30 let od chvíle, kdy bývalý kubánský prezident Fidel Castro povolil masovou emigraci na Floridu.

Polovina Kubánců je pro Castra, druhá by ráda emigrovala | Foto: Fotobanka Stock.xchng

„Tohle byl Castrův politický tah. Tenkrát vyhlásil amnestii, v rámci které se z Kuby vydal velý počet vězňů do Spojených států. Nešlo však o politické vězně, byli to obyčejní zločinci. V této emigrační vlně ale mnoho lidí přišlo i o život, protože do vln oceánu se mnoho uprchlíků vydalo i na provizorních vorech či gumových pneumatikách. Castro toho tehdy využil k obvinění Spojených států, že za tak velký počet úmrtí mohou ony, protože se o emigranty nedokáží postarat.“

„V dnešní době už útěk do USA není tak jednoduchý, protože je zapotřebí mít vyřízený azyl. Kubánci dnes před Raúlovým režimem emigrují převážně do Venezuely,“ uzavřel vedoucí španělské redakce Českého rozhlasu 7 Freddy Valverde.

Vít Pohanka, Francisco Valverde, Jan Cigánik Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme