Atentátník z New Yorku byl obviněn z terorizmu

Hlavní podezřelý z pokusu o bombový útok v New Yorku Faisal Shahzad byl obviněn z pěti trestný činů. Je mezi nimi i obvinění z terorizmu a pokusu o použití zbraně hromadného ničení. Vyplývá to z dokumentu manhattanského federálního soudu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Faisal Shahzad

Faisal Shahzad | Zdroj: ČTK

V dalších případech šlo o pokus o zabití občanů Spojených států amerických, byl obviněn také z použití a držení ničivého zařízení, převážení výbušného zařízení a z pokusu poškodit budovu, automobily a další majetek.

Třicetiletý Američan pákistánského původu dále vyšetřovatelům vypověděl, že jednal sám a že není ve styku s žádnou radikální skupinou. Rovněž pak potvrdil, že v Pákistánu byl dříve vycvičen k používání bomb a podobných ničivých zařízení. V pákistánském Karáčí byli také zadrženi další lidé, údajně šlo o členy Shahzadovy rodiny.

Vycvičen Talibanem?

Obviněný nedávno strávil pět měsíců v Pákistánu ve městě Péšávaru, které je jedním z center výcviku bojovníků Talibanu a kde má i manželku. Agentura Reuters pak přinesla také informací, že Shahzad pochází z Kašmíru, tedy z území, na které si dělá nárok Indie, Pákistán a částečně i Čína. Atentátník získal americké občanství teprve v loňském roce.

Faisal Shahzad měl v sobotu večer zaparkovat vůz s náloží na Times Sqare. Bomba v autě však naštěstí selhala.

Ministr spravedlnosti Spojených států Eric Holder uvedl, že pokud by nálož vybuchla, zabila by mnoho lidí: „Vyšetřování pokračuje. Snažíme se shromažďovat užitečné informace, sledujeme několik stop. Už teď je ale zřejmé, že cílem organizátorů tohoto teroristického útoku bylo zabít Američany.“

Americké úřady atentátníka zatkly na Kennedyho letišti v New Yorku, když se snažil odcestovat do Dubaje. Zadržení následovalo poté, co byl vyšetřovateli identifikován jako majitel nissanu z roku 1993, ve kterém byla bomba nastražena. Vůz zakoupil před třemi týdny přes internet v Bridgeportu ve státě Connectitut, kde bydlel.

Jan Cigánik Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme