V americkém Nejvyšším soudu může zasednout třetí žena

Americký prezident Barack Obama navrhuje do Nejvyššího soudu další ženu. Dosavadní právní zástupkyni vlády Eleně Kaganové je padesát let. Pokud bude potvrzená Senátem, může rozhodnutí amerického Nejvyššího soudu ovlivňovat několik desítek let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama, Elena Kaganová

Barack Obama, Elena Kaganová | Zdroj: ČTK

„Je uznávanou odbornicí, která hluboce rozumí ústavnímu právu,“ uvedl mimo jiné prezident Obama o nové kandidátce na soudkyni Nejvyššího soudu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Osobnost Eleny Kaganové přiblížil zpravodaj ČRo Vít Pohanka

Každé jmenování do jeho sboru je doživotní a ve Spojených státech velmi ostře sledované.

Umožňuje prezidentovi, aby na dlouhou dobu ovlivnil složení devítičlenného kolektivu soudců, který rozhoduje o ústavnosti či neústavnosti amerických zákonů a kroků prezidenta.

Padesátiletá Elena Kaganová mluvila o poctě a pokoře, se kterou navržení prezidenta Obamy přijala. Teď ji čekají nelehká slyšení v Senátu. Dá se očekávat, že někteří zákonodárci budou zpochybňovat její kvalifikaci, protože zatím nikdy nepůsobila jako soudkyně.

Židovka s vůdčími schopnostmi

Prezident Obama nicméně vyzdvihuje její vůdčí schopnosti a zdůrazňuje, že byla první ženou, která se stala děkankou právnické fakulty Harvardovy univerzity. A ta je nesporně vrcholnou právní institucí nejen ve Spojených státech, ale na celém světě.

Pokud Senát Kaganovou potvrdí, budou v devítičlenném sboru sedět současně tři ženy, což je bezprecedentní. Kaganová je také už druhou ženou, kterou do Nejvyššího soudu Barack Obama prosazuje. Tou první byla loni Sonia Sotomayor, která se stala i první zástupkyní hispánské menšiny.

Komentátoři si všímají ještě jedné historické skutečnosti - Elena Kaganová je židovka. V případě jejího potvrzení budou tak v Nejvyšším soudu vůbec poprvé v historii zasedat jen soudci katolického nebo židovského vyznání a ani jeden protestant.

Martin Hromádka, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme