Boj proti ropné skvrně pokračuje, o víkendu experti plánují další pokus

Ropnou skvrnu, která se šíří po Mexickém zálivu, se stále nepodařilo zastavit. O víkendu chtějí experti vrt pod plošinou Deepwater Horizon ucpat novým zvonem nebo odpadky. Z poškozeného vrtu denně vytéká téměř 8 tisíc litrů ropy, která celou oblast zamořuje a ohrožuje pobřeží Spojených států od delty Mississippi až po severozápadní Floridu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ropná skvrna na mořské hladině

ropná skvrna na mořské hladině | Zdroj: ČTK

Odborníci z firmy British Petroleum se už pokusili zastavit šíření ropné skvrny, ale neúspěšně. Původní ventil měl závadu na hydraulickém systému a tudíž zařízení nemělo dostatečnou sílu na proříznutí vrtného potrubí a jeho utěsnění.

„Podle probíhajícího šetření vzniklo několik význmaných problémů - byla zjištěna netěsnost v hydraulickém systému ovládání uzávěru, bylo zjištěno, že zařízení na dně moře nebylo zapojeno tak, jak bylo stanoveno v projektu. Takže i to ukazuje, že zařízení nebylo zcela funkční,“ řekl ve Stalo se dnes Jaromír Havlásek, vedoucí oddělení inženýringu společnosti MND, která je největším vrtným kontraktorem v ČR.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Stalo se dnes byl Jaromír Havlásek, vedoucí oddělení inženýringu společnosti MND, která je největším vrtným kontraktorem v ČR.

Plošiny typu, jaká pracovala v Mexickém zálivu, jsou podle něj používány na celém světě. „Existují různé druhy plošin. Především je to dáno hloubkou vody, ve které se vrtá,“ dodal.

K řešení situace je v současné době několik možností řešení. „Experti navrhli 5 cest, které se dají provést okamžitě - například nasunutí dalšího zvonu nebo utěsnění mezi trubkou a uzávěrem nějakým ucpávacím materiálem. Uvažují také například o nasunutí další trubky do místa úniku,“ přiblížil Havlásek.

Katarína Brezovská, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme