Kubánský režim má zmírnit podmínky politickým vězňům

Kubánský režim zřejmě zčásti zmírnil podmínky pro politické vězně. Ty, kteří byli vězněni daleko od rodin, přesunul blíž k jejich domovským provinciím. Nemocní by měli mít nárok na převoz do nemocnic.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Raúl Castro

Raúl Castro | Foto: Valter Campanato

Stalo se tak po čtyřhodinových rozhovorech kubánského vůdce Raúla Castra s představiteli katolické církve. Sejít se údajně mají znovu příští týden.

Na Kubě je podle nevládních zdrojů vězněno kolem dvou set oponentů režimu bratří Castrových. Třicet je přitom ve špatném zdravotním stavu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vedoucí španělské redakce Českého rozhlasu 7 Freddy Valverde hovořil o podmínkách politických vězňů na Kubě

„Seznam vězňů je strašně dlouhý. Režim Raula Castra se snaží vzbudit dojem, že se něco děje v jejich prospěch. Ale je to jen dojem. Situace je pro tyto lidi velmi vážná a ze strany mezinárodních společenství je hodně kritizovaná. Jedná se tedy o klasickou kubánskou kosmetickou úpravu,“ uvedl vedoucí španělské redakce Českého rozhlasu 7 Freddy Valverde.

Valverde připomněl, že režim na Kubě neuznává status politického vězně. Nedávno byl například kubánský ministr zahraničí na summitu Evropské unie a Latinské Ameriky a když byl dotázán, tak tvrdil, že na Kubě nejsou političtí vězni, ale pouze zločinci pracující pro Spojené státy.

Valverde: Nevěřím, že se něco rychle změní

Prezident Castro, kardinál Ortega a arcibiskup García podle BBC spolu jednali údajně čtyři hodiny. A o údajném ústupku režimu pak informoval Guillermo Farinas, disident, který na podporu kolegů drží třetí měsíc hladovku.

„Gilermo Farinas je dlouhodobý disident s velkým respektem na Kubě i v zahraničí. Ale nemyslím si, že se po tomto jednání něco rychle změní. Režim na to měl čtyřicet let a nikdy to neudělal. Vězení na Kubě, to jsou nejhorší podmínky, jaké si člověk umí představit. Lidé tam přijdou zdraví a teď jsou nemocní,“ pokračoval Valverde.

Představitelé katolické církve na Kubě se setkali s Castrem ve středu. Byla to vůbec první schůzka od doby, kdy se mladší z bratrů Castrových dostal v roce 2008 do čela státu.

"Církev má zájem, aby se nějak zlepšila situace vězňů, což by mohlo vyústit v propuštění některých z nich," řekl po setkání kardinál Jaime Ortega.

Postavení katolické církve na Kubě se zlepšilo po návštěvě Jana Pavla II. v roce 1998.

„Vztahy římskokatolické církve a komunistického režimu na Kubě byly po revoluci v roce 1959 nepřátelské, ale zlepšily se poté, co ostrov v roce 1998 navštívil papež Jan Pavel II. Církev je jedním z mála nezávislých hlasů v zemi. Ke křesťanství se hlásí podle odhadů asi čtyřicet procent Kubánců,“ dodal Valverde.

Martina Mašková, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme